Kategori: Modeblogg

Sko-nostalgi

Alla vet ju att man bara får ha två par orienteringsskor i garderoben (såvida man inte heter Peter Öberg och har 20-30 par skor med en eller annan försvunnen dubb i). Antalet skor i min garderob har nyligen ökat till tre till antalet – det har blivit dags att säga adjö till Nike-skorna.

Nikeskorna? frågar ni då. Ja, det är sant. Ni som var med under mitten (eller var det slutet) av nittiotalet minns att Nike gjorde orienteringsskor under en kort period. Det var precis i slutskedet av min första orienteringskarriär och jag minns tydligt hur min dåvarande klubbkamrat (numera farliga konkurrent) Gunnar utbrast ”nej, dom där är skitdåliga! Man får världens skavsår av dom!”. Jag vägrade att ta till mig Gunnars råd utan lyssnade hellre till mitt nyfunna intresse för coola kläder, skor och musik (hade jag varit tonåring nu hade jag varit modebloggare). Dessa intressen var också de som fick mig att några månader senare lägga orienteringen på hyllan.


Insida i galon, utsida i diverse fluffiga material, två swoshar per sida varav en i reflexfärg

Hur som helst, i mitt gäng (nej inte orienteringsgäng) var det jävligt hippt med snabba Nike-skor av olika slag och när jag såg att Nike börjat göra orienteringsskor fanns det ingenting som kunde stoppa mig. Faktum är att jag förmodligen inte behövde några skor alls eftersom jag praktiskt taget slutat springa helt och hållet, men farsan hoppades väl att jag skulle komma igång igen och hostade upp kulorna. Och jag har inte ångrat hans utlägg en sekund!

De få gånger jag sprang i skorna kände jag inte av några skavsår alls. Dubbarna satt som sten och det skulle dröja över 13 år (varav nio av dessa stod skorna på hyllan) innan jag beslutade mig för att köpa ett nytt par. Favoritskorna hade nu endast fyra metalldubbar kvar, eller, egentligen är det bara en metalldubb som släppt. Resten sitter kvar, dock nedslitna till botten av dubben så att fästet i sulan, som också är av metall, blottats. Det har i sin tur lett till att skorna fick en andra chans!


Andra generationens dobbar träder fram

Well, andra generationens dubbar funkade tyvärr inte lika bra som första. Till slut blev jag bara tvungen att köpa ett par nya skor. Det fick bli VJ Integrator, inte för att de var snygga (för det är de inte, de är förbannat fula) utan för att de var de smalaste som fanns i butiken (jag har vansinnigt smala fötter) och så vitt jag vet har väl Nike slutat göra orienteringsskor?

Redan efter några veckor lossnade första metalldobben på VJ-skorna och jag började sakna mina gamla trotjänare Nike. Som tur var blev skorna utbytta och sedan dess har de faktiskt funkat helt ok och mina Nikes har mest stått och samlat damm hemma.

Dödsstöten
För någon månad sedan under mina deppigaste perioder (på grund av att halsen aldrig slutade att göra ont) impuls-tröstköpte jag ett par Icebug spirit. Samlingen av skor är nu uppe i hela tre par. Ett par för många. Tiden är inne.

So long my beloved Nike, jag kommer att sakna er!!

 
PS. är det någon som har kvar någon annan modell från Nikes kortlivade orienteringsskokarriär?

Inlagd: 2009-07-26
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
5 kommentarer
 • Vila i fred. Jag vet hur det känns.

  Av: K
  Inlagd: 2009-07-27 kl. 0:02
 • Men vänta, släng inte!

  Regeln lyder: man ska ha lika många ol-skor som man har ”vanliga” skor hemma.

  Det är en fascinerande historia. Jag har något vagt minne av att Nike tillverkade skor för orientering, och ett annat minne över att jag undrade hur det överhuvudtaget var möjligt. Jag undrar ännu hur det var möjligt. Kan det vara så att det var skor gjorda för terränglöpning helt enkelt?

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-07-27 kl. 0:36
 • Hmm, är du säker på det Daniel? Kan inte någon som verkligen har koll på reglerna förklara för oss?

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-07-27 kl. 2:13
 • På starten af 80-talet lavede Nike en blå o-sko, som var gode.

  Av: Sm
  Inlagd: 2011-06-15 kl. 17:56
 • Modellen heter Nike Air Terra Penetrator. Känn på det namnet! Hade gärna lagt vantarna på ett par bara för att vara unik. Fanns nån variant till (utan dubb?) som hette Nike Air Terra Cairn. Smala i lästen och små i storlekarna var de tydligen.
  Kommer även ihåg de blåa från tidigt 80-tal vilket var före min OL-karriär.

  Av: Lars
  Inlagd: 2014-10-05 kl. 23:28
Lämna en kommentar