Kategori: kartor

Ornö, en karta blir till(gänglig för alla)

(den här artikeln är lite lång och tradig men jag lovar att den är värd att läsa om ni är intresserade av fantastisk orienteringsskog)

Nu ska jag berätta om ett av Kontrakurs kartprojekt, Ornökartan. Men först lite bakgrundsinformation.

Ornö
Kurvor från Haninge kommun

Ornö är utan tvivel en av Stockholms skärgårds bästa öar när det kommer till drömterräng för orienterare. Ön har stora vida och vilda skogar som på många sätt påminner om norrlandsterräng (om man bortser från kuperingen). Ön har flera insjöar och myrar samt självklart några regementsenliga kalhyggen och grönområden (inom vissa kretsar kallade biltvättar). Senast det orienterades på ön var på 60-talet då budkavle-SM avgjordes. På den tiden var det inga tiotusendelar man hade i handen utan kartor med skalor som ungefär motsvarar dagens terrängkartan vilket i andra ord betyder att det idag inte finns någon orienteringskarta över ön. Än.

Då mina föräldrar har landställe på ön har jag under många år drömt om att kartera den. Det här var alltså innan jag ens kunde tro att jag nu idag skulle livnära mig på att rita olika sorters kartor. Faktum är att den första orienteringskartan jag försökte mig på att rita var just över delar av Ornö. Då satt jag helt utan grundmaterial och försökte rita i programmet Illustrator med tillägget MapStudio. Det gick inte så bra. Jag gav upp. Det här var hösten 2006, samma höst som jag bestämde mig för att starta orienteringsklubben Centrum, som ni flesta känner till vid det här laget.

Något år senare skaffade jag OCAD (Tack Lotta!) och började på nytt att försöka rita en orienteringskarta. Denna gång var det en revidering av Lill-Janskogen, vilket jag trodde skulle bli enkelt, men ack så fel jag hade (mer om de någon annan gång). När jag började få lite skinn på kartritarnäsan bestämde jag mig för att göra ett nytt försök med Ornö. Jag kontaktade Haninge kommun och berättade för dem om mina storskaliga (haha) planer. De nappade direkt och avslöjade att de precis avslutat ett laserscanningsprojekt för hela Haninge kommun! Några veckor senare satt jag med en 400 mb stor DXF-fil med höjdkurvor på en meters ekvidistans och lyckan var obeskrivlig. Filen var så klart för stor för att OCAD skulle klara av den så min kära kartering och banläggningsvapendragare Joel fick köra en vända i AutoCAD innan jag kunde börja jobba.

Ornö 200900805
Delen av ön som jag hittills karterat

Efter några dagar i skogen och framför datorn började sakta men säkert en orienterbar orienteringskarta växa fram. Dock inte i den hastighet jag hade hoppats på – kartering tar tid! Jag insåg snabbt att för att få ihop hela ön krävs det minst ett år, heltid, för att få ihop hela kartan. Den tiden och pengarna hade jag och har fortfarande inte.

I ett försök att kunna få råd att göra hela kartan själv tänkte jag söka pengar för projektet genom Stockholms orienteringsförbund, men det sket sig (åtminstone än så länge) då man endast kan söka pengar till skogar där det med säkerhet kommer gå att anordna tävlingar i och eftersom en av markägarna inte var toppenförtjust i idén att ha mängder av orienterare på dennes marker var det bara att lägga ner tankarna om bidrag.

Hur gör man då för att få ön karterad? Jo, en variant är att man släpper kartan fri!

Vadå fri?

Jo, genom att släppa den fri och tillgänglig till alla finns möjligheten att vem som helst kan hjälpa till och rita kartan, men också använda den helt fritt.

Vid dagens datum har två personer hört av sig om att få hjälpa till att kartera (varav en redan har börjat), och det innan jag gått ut offentligt med projektet!

Innan jag släpper projektet helt och hållet fritt måste jag hitta ett bra versionshanteringssystem online så att folk inte ritar parallellt på samma karta på olika platser så att det uppstår många olika varianter av samma karta. Det skulle bli kaos!

Min idé är att det ska finnas två kartor på en server, varav den första är till för utskrift och är låst för ändring, samt den andra som är en spegling av utskriftsversionen fast ändringsbar, dock endast av en person i taget. På så sätt blir det inget strul. Hur detta ska lösas har jag ingen aning om. Är det någon som har en idé? Alla versionshanteringssystem jag sett online hittills verkar endast fungera för programmeringskod.

Och ni som är intresserade att vara med på detta projekt, hör av er! ( oskar snabel-a kontrakurs.se )

Inlagd: 2009-08-07
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
6 kommentarer
 • Antar att du redan sett artikeln på alternativet (http://www.alternativet.nu/alternativet.asp?id=4078) , men det här är väl precis vad du efterfrågar:
  http://como.oxtract.se/
  Vet inte om den är klar att användas men det är ju nånting pågång i alla fall.. :)

  Av: swede
  Inlagd: 2009-08-10 kl. 18:06
 • Japp, det är ett spännande projekt! Är dock inte helt insatt i om det verkligen funkar ok. Ska ta och testa rubbet någon dag när jag har tid. Annars kom jag på ett enkelt lofi system i natt när jag försökte somna hur man ska lösa versionshanteringsproblemet för OCAD! Återkommer om det.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-08-11 kl. 16:26
 • Kanonidé Oskar! Om det inte var för låst familjesituation skulle jag starta imorgon. Har projektet kommit ngt längre? Svara gärna per mail. Kutade långpass där 2003, magiskt.

  Av: Anders Wisén f d Lindkvist
  Inlagd: 2013-10-12 kl. 20:49
 • Mycket intressant! Själv springer jag ofta i terrängen på Ornö, t.ex fr Skinnardal via Nybysjön och vänder vid Fiversätra. Jag kan nog hjälpa till lite med detta stora projekt – har orienterat sedan 1974 och även hjälpt till med att reka en DM-karta vid Landfjärden för många år sedan.
  Vi har en stuga vid Mörbyfjärden och besöker den regelbundet – men inte varje helg. Jag vet ju också hur mycket tid som åtgår för att reka varje liten pusselbit till en OL-karta.

  Av: Birger Andrén
  Inlagd: 2014-05-30 kl. 14:05
Lämna en kommentar