Kategori: Blogg

Tre Fyra generationer karta

Ett av mina pågående kartprojekt är att revidera Norra Djurgården åt Skarpnäcks OL som jag har pratat om det tidigare. När vår egna Lentil the Danielsson nyligen postade en gammal Lill-jan-karta från tidigt nittiotal noterade jag en intressant detalj, kartan hade fyra meters ekvidistans! En av de helveten jag gått igenom under revideringen av den nya kartan är att jag övergett den förra kartans två meters ekvidistans för att istället gå över till fyra. Det av två anledningar:

1. Två meters ekvidistans är inte en ok ekvidistans för 10000-delskartor enligt normen (OK, det är inte fyra meter heller, det ska vara fem, men fyra är bättre än två åtminstone!).

2. Eftersom den nya kartnormen kräver en tjockare kurvlinje än den gamla kartan hade, skulle hela kartan blivit helt brun med två meters ekvidistans.

Så jag, eller vi, (Joel ska vi inte glömma!) bestämde mig/oss för att rita om kurvorna från grunden. Hade jag istället haft tillgång till den gamla nittiotalskartan i fyra meters ekvidistans kanske det aldrig behövts och jag varit klar för hundra år sedan… vem vet. Vad jag dock vet är att vi snart är klara och den kommer bli grym, jävligt grym.

Uppdatering: Fick ett mail med kartan som den såg ut 1967! Visar samma utsnitt:
utsnitt67

utsnitt_92
1992 års modell, kartritare okänd (Originalskalan var 5000-del)

utsnitt_00
2000 års modell, reviderad av Ia Lillstrand

utsnitt_09
2009 års modell, reviderad av Oskar Karlin och Joel Berring

utsnitt_orto
Von oben

utsnitt_anim
Sjukt glassig gif-animering

Inlagd: 2009-10-15
Skrivet av: Oskar
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
11 kommentarer
 • Ser bra ut! Inte minst gif-animeringen.

  Sen när den är helt klar ska jag köra en re-run på NattiNatti från 1992 och se om jag hittar bättre denna gång med en bra, fräsch karta. Kanske är AspLövet med på ett returmöte på samma bana som -92: ”Världens bästa orienterare” mot ”Världens sämsta orienterare”.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-10-15 kl. 17:50
 • Hej,
  På den första Lill-Jans kartan från 70-tal kördes Sveriges första orientering för rullstolsbundna en lördag på våren 1980. Arne Yngström från Örebro stod bakom initiativet. Det var en ”normal” orienteringsbana, fjärran från dagens Pre-O, och deltagarna hade ”påskjutare” från Skarpnäcks OL. Starten gick vid GIH och banan gick på södra delen av kartan. Jag var själv en av påskjutarna och halvsprang på stig och väg med den orienterande i stolen, som hela tiden skrek ”fortare, fortare”. En oförglömlig händelse var när vi närmade oss kontrollen ”Ugglevikskällan”. I den lilla paviljongen, där kontrollen var, satt en man med sin familj och spelade gitarr och hade picknik med vin och bröd. Jag tyckte jag kände igen vederbörande, och mycket riktigt, det var ingen annan än Olle Adolphsson. Stort!

  Revidera försiktigt, det är klassiska marker!!

  /Björn P

  Av: Björn Persson
  Inlagd: 2009-10-16 kl. 8:17
 • Björn, det där är ju en historia värd att utveckla här på Kontrakurs! Har du ytterligare minnen, eller bilder, från detta eller liknande annorlunda arrangemang får du gärna höra av dig till mig e-post (se under menyn ”kontakt”).

  Trubadur-kontroller är ett intressant inslag på orienteringstävlingar, särskilt när det sitter kändisar ute på banan kan man nog bli lite distraherad! Skogsluffarna arrangerade ju någon liknande musik-kontroll vid en mindre tävling tidigare i år.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-10-16 kl. 10:58
 • Fan, jag är superpeppad att skjuta rullstol i terräng, Snacka om helkroppsträning!

  Av: karinf
  Inlagd: 2009-10-17 kl. 16:20
 • Det är tydligen läge för en historielektion:
  Den första specialkartan för OL över LillJansskogen togs fram 1967. Initiativtagaren var Peo Bengtsson, legendaren pluggade då som en del i sin militära karriär vid GIH. Underlaget var Stockholms stads baskarta i 1:4000 me 1 m ekvidistans. Där det var tät skog hade man inte några höjdkurvor. Kartan kunde köpas som ljuskopia för några kronor.
  Det bestämdes att IF Goterna skulle ordna en annorlunda tävling i ett närområde på en detaljrik karta i skala 1:10000. (Då gick fortfarande alla tävlingar i storskogen.) Vi slog till med att det skulle vara en lördagstävling med mål på Olympiastadion och en nattävling onsdagen efter med Östermalms IP som TC.
  Peo fick ont om tid med rekningen, så vi i Goterna och en del andra fick reka små områden. Renritningen skulle Rolf Hedlund ordna.
  Banläggare var jag (numera i Gävle OK) och Anders Sandwall (SOL). Vi gjorde all banläggning på stadens karta i 1:4000 och såg aldrig den nya kartan förrän den var helt klar. Eftersom vi höll till i mer eller mindre parkmiljö införde vi en annan nyhet. Till varje kontroll bar vi ut en träläkt att hänga skärmen eller lyktan på.
  Tävlingsdagen närmade sig och vi blev lovade att ”kartan kommer i morgon”. Rolf hade berättat att han tagit hjälp av ett proffs med renritningen så det skulle gå fortare.
  Fortfarande veckan före tävling hade vi ingen karta.
  På den här tiden ritade de tävlande in efter mallkartor som man måste göra klara några dagar före tävlingen.
  Vi bestämde att göra mallkartorna på fredagskvällen hemma hos Hasse Svanberg som var tävlingsledare.
  Anders och jag och några till var där. Men inga kartor!
  Vi väntade. Och väntade. Vågade inte riktigt börja tala om hur man ställer in en tävling med 1000 anmälda kvällen innan.
  Då kom kartorna. Tryckta efter kontorstid hos ingenjörsfirman VIAK. Kartorna såg OK ut med grön skog och snyggt ritmaner. Någon liten reklapp hade blivit bortglömd, men vi kunde konstatera att våra kontroller gick att rita in så att det såg vettigt ut.
  Tävlingen genomfördes. Löparna fick avsluta med 300 m inne på Stadions sega banor, de var inte preparerade för löpning ännu efter vinterns användning som isbana.
  Onsdagens natt-OL kunde också genomföras även om många lyktor slocknade. Vår bankontrollant Evert Gillberg frågade vad vi använt för bränsle. Fotogen svarade vi. Och ni ska vara civilingenjörer, sa Evert, ni borde veta att det ska vara lysfotogen om de inte ska sota igen.

  Nästa upplaga av kartan svarade vi i Goterna för själva och på våren 1973 kom den första kartan med vit skog. Kartan utökades också med ett område i nordöst och i en del områden blev revideringarna omfattande. Stordelen av rekjobbet gjorde jag.
  Sedan flyttade jag från sta´n och släppte kontakten med kartrevideringarna.

  Av: Per Sundberg
  Inlagd: 2009-10-17 kl. 22:25
 • Per Sundberg, roligt att få ta del av lite orienteringshistoria!

  Om du har tillgång till de gamla kartorna över området (exempelvis den från 1967) skulle det vara intressant att jämföra utvecklingen med den nya som Oskar och Joel håller på färdigställa.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-10-18 kl. 20:55
 • Jag tror bestämt att farsan holmberg sitter på en riktigt antik karta över dessa områden. Kikade på den inför CTS 2009. Kollar upp!

  Av: frida
  Inlagd: 2009-10-18 kl. 22:40
 • Lite komplettering:
  1967 och 1973 års kartor var ritade med 2 m ekvidistans. I Stockholm blev det standard för 10000-delar. Exemplet ovan på 2000 års karta har i stort sett behållit kurvningen från 1973 års upplaga. Den geometriska kvalitén i stadens 4000-delar var mycket hög och även om vi tog bort varannan kurva använde vi informationen i underlaget, t ex de i terängen markerade polygonpunkterna och små enmetershöjder, som stöd vid rekningen. Det som skiljer den äldsta kartan från vad ni nu lägger in är inte detaljernas lägen utan vilka detaljer som tas med.

  Av: Per Sundberg
  Inlagd: 2009-10-19 kl. 12:39
 • Well, jag kan meddela att 2000 års karta är förskräckligt dålig när det kommer till geometrin och avstånd. Vissa vägar låg 50-100 meter fel. Kurvbilden är också rätt så dålig på de flesta ställen faktiskt. Mycket som inte stämmer alls.

  Men jag kräver dock inte mer av en gammal karta. Tänkte bara påpeka det!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-10-19 kl. 17:43
 • Det här är ju underbart, jag spinner lite vidare på Lill-Jans temat! Pelle, jag minns mycket väl den karta som togs fram på 70-talet, den har orsakat mig stora bryderier. Hur då? Jo när Goterna blev Skarpnäcks OL och det skulle tas hand om kartor så fick jag som dåvarande orförande i SOL:s kartkommitté äran att förvalta kalkerna till Lill-Jans kartan. Du minns dem säkert. Styv tjock plast med etsat tusch, cirka en kvadratmeter per färg och kalk, och närmast omöjliga att rulla. Jag hade dem stående mot en vägg i sovrummet i flera år…

  Minns någon det klassiska 25-manna 1980, med mål inne på Stockholms stadion? Första gången tävlingen hade över 100 startande lag. Själv var jag tävlingsspeaker och huserade på kungliga läktaren, tillsammans med Robban Perlskog numera TV4, som rapporterade för Stockholms lokalradio. Kvällen innan ringde en ursinnig K-G Nilsson upp tävlingsledaren och krävde att få tillbaka speakerjobbet, 25-manna var ”hans” tävling! Vi körde med mycket nytänkande, bland annat hade vi en cyklande reporter, Lale Lindholm, som körde strax framför täten i flera kontroller på förstasträckan. Radion dog efter ett tag, men han löste problemet genom att stanna vid en telefonkiosk och ringa in den aktuella ställningen direkt till speakertornet. På slutsträckan gick Ravinen och Gustavsberg ut samtidigt, Anders Nilsson körde till fel kontroll på långsträckan upp mot Lappkärrsberget och Gurraberg blev diskade, medan Olle Nåbo avgjorde för Ravinen inne på Teknisk fysiks gårdsplan på KTH, där han då studerade…

  Det var en annan tid…

  Björn P.

  Av: Björn Persson
  Inlagd: 2009-10-20 kl. 12:53
 • Hoppsan,
  Jag ser att jag minns fel. Det var 1981 som 25-manna gick på Stadion, och det var 96 lag anmälda. Värst vad man glömmer med tiden… Men jag minns att det var en milstolpe för tävlingens utveckling, med i stort sett fördubblat antal anmälda lag än åren före.
  /Björn P

  Av: Björn Persson
  Inlagd: 2009-10-20 kl. 14:21
Lämna en kommentar