Kategori: Blogg

Kontrakurs allra första riktiga kontrakurs!

Igår gick äntligen Centrum första Natt-KM någonsin av stapeln. Jakob Fika Carlsson stod för arrangemanget vilket betydde att många förväntade sig korta och inte så jobbiga banor. Platsen för mästerskapet var Rydbo och skogarna norr om järnvägen. Runt 20 taggade löpare var på plats för att slåss om guldet. Vi bytte om i Rydbo skola och joggade därefter mot start. Den lätta dimman som låg över nejden skapade en otroligt magisk stämning inför vad som skulle bli en natt som inte kommer glömmas bort i första taget.

Jag gick ut ganska tidigt i startfältet. Vid första anblicken av kartan såg det ut att vara en fin lätt kuperad skog vilket passar mig perfekt. Tyvärr dröjde det inte länge förrän jag insåg att det inte riktigt skulle bli så lättsprunget. Redan efter bara några hundra meter efter start, när jag skulle ge mig in i skogen (vit på kartan) för första gången insåg jag att man inte riktigt kunde lita på kartan.

Eftersom banläggningen förmodligen var en skrivbordsprodukt hade stackars Carlsson inte en aning om att ungefär hälften av all skog vi skulle passera var svårframkomliga grönområden eller gamla kalhyggen med jävlig undervegetation, så kallad carwash.

Ettan gick bra. Tvåan gick bra. Trean helt ok. Fyran åt helvete (16 minuter på 300 m), men vi skippar den just nu. Femman gick bra. Sexan bra.

Sen var det dags för långsträcka!

Orienteringen gick riktigt bra i början. Jag följde åsen söderut för att sen korsa kalhygget och sen köra vidare. När jag var mitt i det uppväxta hygget, eller rättare sagt strax väster om kalhygget på kartan skråar jag utmed en höjd. Samtidigt ser jag några pannlampor på höjden och ropar ”vafan är jag ?!”, lite på skämt, lite på allvar, men springer vidare utmed höjden. Problemet är att jag inte märker att jag skråar nästan hela höjden runt och börjar springa vidare norr ut. Hur kunde det gå till? Inte vet jag, men den stora frågan är, hur kunde jag springa vidare så pass långt åt fel håll innan jag inser vad jag lyckats åstadkomma?

6-7original

Well, eftersom jag helt tappat kontakten med kartan efter höjden i grönområdet valde jag att endast springa på kompassnålen rakt söder ut för att till slut fångas upp av järnvägen och då kunna läsa in mig. När järnvägen inte dök upp efter tio minuters löpning rakt (vad jag trodde var) söder ut stannade jag och började syna kartan lite noggrannare. Av en slump märker jag att när jag passar kartan pekar kompassen åt söderut enligt kartan. Eller rättare sagt, jag har sprungit med kartan uppochner. I hur lång tid det pågått har jag ingen aning om. Det enda jag kan tänka mig är att jag måste snurrat runt någonstans nere bland de jobbiga post-kalhyggena.

Så det var bara att vända på klacken och börja springa åt rätt håll igen. Efter ett tag kommer jag fram till ett stort gränsröse. Jag hoppas och ber innerligt att det är en av rösena som ligger strax söder om sexan, alltså där jag började min resa söder-norr. Jag vet inte säkert men jag orienterar mig fram som om jag trott att det är rätt röse. Det visar sig vara ett vinnande koncept. När jag entrar kalhyggesområdet för andra gången håller jag i kompassen extra hårt och lyckas ta mig igenom området utan att tappa allt för mycket kurs. Lyckas, om än otroligt svajigt, läsa in mig på höjderna söder ut och lyckas efter en liten knorr hitta kontrollen!!!

Resten av loppet fortföljde utan större misstag.

Väl i mål var jag varken förbannad eller missnöjd. Jag bara skrattade, och skrattade, och skrattade. Fika bjöd på nybakat, godis, mackor, saft och folköl till bastun. Det visade sig att det inte bara var jag som hade gjort avancerade piruetter i skogen, alla hade något att bjuda på där i bastun. Dock var det ingen som lyckades bräcka min kontrakurs. Det visade sig också att över hälften av alla som startade hade brutit, så trots att jag hade 35 minuter mellan sexan och sjuan kom jag fyra!

Nu i efterhand känns det lite surt att man hade valt att provköra det finska live-GPS-trackingsystemet på Söders SOLs Natt-KM. Tänk om man istället valt att följa Centrums helt kaosartade natt-KM istället!!! Hur mäktigt skulle det inte vara att se min prick helt plötsligt göra en helomvändning och börja springa åt helt fel håll igen. Det kallar jag bra underhållning och orienteringens framtid som publiksport.

Som bonus har jag även lagt in kartan så som det, enligt mig, såg ut i skogen igår. Det som var vitt på kartan runt höjden som jag snurrade runt var egentligen ganska tät skog, ljus eller mörkare grön. Eller ja, ni kan jämföra själva!

6-7reviderad

Inlagd: 2009-10-21
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , , , , ,
Kommentarer via RSS
9 kommentarer
 • Oskar, du kan nog fortsätta med din gröna färg över större delen av kalhygget, sudda bort den där släpstigen, och en hel del grönt på höjderna norr om sjuan också.

  Av: Jakob Larsen
  Inlagd: 2009-10-21 kl. 14:42
 • Vi kanske alla borde hjälpas åt att göra en revidering helt baserad på hur man upplevde skogen igår! Alltså inte bara jag. Grattis till segern också!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-10-21 kl. 14:48
 • Bonusbom (3-4)

  Har själv lagt till kalhygget efteråt eftersom det inte var med på kartan…

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-10-21 kl. 17:22
 • Det är så kul det här, jag kan inte sluta skratta. Du har rätt i att det till en början var en skrivbordsprodukt, men den ändrades en hel del sen i skogen, dock gick det inte att komma runt att de hade huggt bort hälften av skogen och sedan planterat ny.
  När jag ser på allas vägval förundras jag över att knappt någon har förstått att man kan springa runt på stigar eller längs ledstänger till flera kontroller. Det är något man bör göra på natten om det går.

  Av: Jakob C
  Inlagd: 2009-10-21 kl. 21:22
 • Men för helvete Oskar!

  Håll dig till fakta. Med all respekt för din gigantiska felnavigering. En kontrakurs är en kontrakurs även om det är två minuters löpning i fel riktning eller 2 minuters rusning åt fel håll. Det kan vara lika klantigt. Men visst, du var kanske ännu klantigare under längre tid än jag var här nedan – men inte först!

  Någonting ska jag få vara bäst i världen på, och det är klantigheter i skogen! Jag begär en rättelse här och nu. Jag sitter och filar på en stämningsansökan, antingen med brottsrubriceringen ”Förtal” eller ”Kränkning”.

  Men nån gång ska jag skugga dig och lära dig ett och annat om riktigt usel orienteringsteknik!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-10-21 kl. 23:59
 • Alltså, din kontrakurs var ju bara en allmän rusning åt valfritt håll, ”jag tror det är ditåt”. Min kontrakurs var ett hundraprocentigt megamisstag! Jag är ledsen Lennart, men den här gången är det 1-0 till mig i kontrakurs-megamania.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-10-22 kl. 2:53
 • Bara för att du lyckats en gång ska du inte få storhetsvansinne nu.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-10-22 kl. 3:22
 • Okey då. Det står 100-1 till dig.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-10-22 kl. 16:31
 • Det måste väl finnas en avdelning för stora hjärnsläpp också? Vissa misstag kräver några veckar innan man skratta åt dem… Favorit i repris:

  Av: Joel
  Inlagd: 2009-10-22 kl. 21:21
Lämna en kommentar