Kategori: Blogg Modeblogg

VJ Supra Spike: Test del 1

Detta är en lång historia. Ni som är ute efter snabba, hårda fakta kan gå till Testzone eller scrolla längst ned på denna sida direkt. Ni andra, som vill ha både de tekniska och känslomässiga aspekterna av att springa i Supra Spike, läser vidare. Jag är av den åsikten att det inte går att beskriva en orienteringssko enbart i siffror och viktenheter.

spikskotest09filmbild
Målgång i Silja Europa-sprinten 2009

Upprinnelsen
Hela bussresan från Åbo till Halikkokavlen hade vi laddat upp inför den finska shoppingen. Vi hade diskuterat vad vi var ute efter. Ja, det var mycket snack om nylonkläder hit och nylonkläder dit. Erik och Julia berättade att så fort bussen stannar springer folk iväg bara för att hinna först till tälten med utförsäljningen av årets ol-kollektion. Riktigt så hetsigt var det faktiskt inte. Men väl inne i tältet tornade en vägg av skokartonger upp sig. Priserna var rejält nedsatta. På bussen hade jag skojat något om VJ:s Supra-spikskor, varpå UK hade berättat en gammal skröna om att finska Karhu på 80-talet gjorde en fantastisk orienteringssko, trots att den från början inte var ämnad för orientering. Det var en spiksko, och det var en dröm att springa över berhällarna i dessa. Men även om ett frö hade såtts i vårt undermedvetna, blev det inte spikskosnacket mer allvar än ett skämt – är man inte elit så får man ju inte springa i spikskor, punkt slut!

Så billigt
Framför muren av skokartonger stod vi, mållösa. Snart satt vi alla där och knöt fast Supran på fötterna. Antingen väljer man att kalla det ”tillsammans är vi starka”, eller så heter det helt enkelt ”grupptryck”. (UK själv stod och klämde på ett par Supra med metalldubb av någon underlig anledning.) Supra Spike: Nittio Euro – så billigt! Strax därpå var jag, Erik, Julia och Oskar 90 Euro fattigare. Eftersom spikskor inte är tillåtet på budkavlar fick vi inte testa skorna på Halikko. Men vi fick åtminstone hålla i dem, vi fick återigen känna den härliga syntetiska lukten av nya skor som ännu inte trampat ned i fem decimeter lera. Vi kände alla hur lätt den var. Det måste vara världens lättaste orienteringssko! Till skillnad från de andra VJ-modellerna var denna mjuk runt hela foten (ingen häldödare som Twistern alltså), flexibel men ändå stadig i sulan (inte stenhård och stum), och ingen innersula av papp som VJ kör med annars utan high tech-material rakt igenom. Det andades kvalitet ända från häldubbarna till tåspikarna. För de 90 E vi pungade ut medföljde ett verktyg för att skruva loss och byta spikarna – bara en sån sak är ju någonting utöver det vanliga och värt varenda Cent.

supraskor-uppstallda1
En glimt av paradiset: Fyra par VJ Supra Spike poserar ombord på Silja Europa.

Världens bästa sko?

But just two days before the travel to Olomouc and WOC, I received a sample shoes from VJ. Immediately, when I had those shoes in my hands, I understood that they were special. As every time I get a shoe, I put it in my weigh-scale and realized that it was the lightest orienteering I ever had and the grip was just perfect for the whole sole.
– Thierry Gueorgiou

Värdlens bästa medeldistansorienterare beskriver hur han upplevde sitt första möte med denna sko, som han några dagar senare blev världsmästare i.

Nu hör jag er skratta hånfullt där ute i stugorna. Jag skrattade också rått åt mig själv första gången jag testade skon i skogen, men det återkommer vi till i del två av detta stora test av skon.
Det är klart att man tvekar lite då man väger för- och nackdelar:

+ Skon är säkert fantastisk
+ Det är snyggare med spikar under sulan.
– Men det är mycket pengar (trots rean) för en sko som enbart är ämnad för tävling av tillverkaren.
– Man får inte ens använda skon på kavlar och andra stora trånga tävlingar där man kan råka spika någon i foten.
– Det sägs att spikskor lättare ger skador än andra skor.
– Är man inte världselit riskerar man att bli hånad var gång man trär på sig spikskon på foten.

Men kanske är det detta som gör det så charmigt att äga ett par vassa tävlingsskor? Trots att man är världens sämsta orienterare, kan man i alla fall få känna hur det kan vara att använda världens bästa utrustning, även om man inte kan tillgodogöra sig den. Likt en djävul som får en kort glimt av paradiset.

Första testet
Vi sprang Halikko i våra trötta dubbskor och åkte hem över havet. Efter buffén tillbaka i hytten tyckte Oskar att jag skulle fota alla fyra skoparen på rad. Därefter blev vi ju tvungna att snöra på oss skorna igen, bara för att känna efter en gång till hur de satt. Oskars fötter hade vuxit rejält sedan morgonen, eller så hade de svullnat. Tanken att det var någon av de andras Supra-skor han hade tagit på sig hinner han inte ens tänka, för plötsligt var vi ute i korridoren för att testa skorna på riktigt! En kort Silja-sprintorientering. Kommer skorna få tillräckligt bra grepp om heltäckningsmattan?

siljatallink-kartan_klar
Sprint när det är som bäst – snabba beslut och kluriga vägval.

Först sprang jag en duell mot Oskar. Eftersom jag både ritat kartan och lagt banan lät jag min motståndare passera efter att han börjat dra frenetiskt i min tröja för att kunna komma om mig. Därefter sprang Julia och Erik samma korta bana, fast med individuell start. Alla tog samma vägval och slickade strecket, vilket är ganska ovanligt i sprint.

Första intrycken
Vi är alla eniga efter första testet på platt mark: Skon är fantastiskt bra! Åtminstone på heltäckningsmatta. Den har god löpkänsla, bra grepp och passformen är perfekt. Så länge man tar rätt storlek vill säga. Vad gäller utseendet kanske tribalmönstret känns lite utdaterat även på skor, men jag tycker i övrigt att färgkombinationen gul undersula med metallfärgade spikar som samspelar med samt svart/gult/silver på ovandelen fungerar. Men vem bryr sig hur spikskon ser ut ovanpå – det är ju spikarna under som är det snyggaste!

I del 2 av Supra Spike-testet beger vi oss ut i den allra mörkaste och hemskaste Uppländska skogen i hela världen! Där blir det ett brutalt hårdtest av skorna, långt från allt vad finlandsfärjor heter. Tills dess får ni hålla till godo med denna dokumentär från del 1 av testet:

Viktfakta:
VJ Supra Spike väger 279 gram torr. Blöt väger den 415 gram. Vattenabsorption 49%
Icebug Spirit väger 293 gram torr. Blöt väger den 411 gram. Vattenabsorption 40%
Testfakta från www.testzone.se

Inlagd: 2009-11-01
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , , ,
Kommentarer via RSS
9 kommentarer
 • Första utlåtande:
  ”Ett smärre mästerverk.”
  ”Fantastisk filmmusik.”
  ”..och så nördigt sen.”

  Av: BB
  Inlagd: 2009-11-01 kl. 22:00
 • Jag kan tänka mig att Mette kommer ge denna recension fem simhallar av fem möjliga. Jag däremot håller mig till skalan

  SILVA K120
  VJ Twister
  Walsh PB Ultra Extreme
  Icebug Spirit
  Supra Spike

  så får nog recensionen betyget Supra Spike!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-11-01 kl. 22:27
 • Spannande! Ser fram emot del 2.
  For ovrigt ar det inte forsta gangen det har arrangerats OL pa silja europa. http://lh3.ggpht.com/_XetWaX_QthI/SNGT3c60VWI/AAAAAAAADhQ/Kd5fZDDVsWs/s512/SiljaEuropa2006.jpg

  Av: Jerk
  Inlagd: 2009-11-03 kl. 13:58
 • Grym bana!

  Av: BB
  Inlagd: 2009-11-03 kl. 22:01
 • Aha! Tror vi har en ny kandidat till Teamsprinten nästa år! Kanske some ett litet arr innan det stora – ett PR trick helt enkelt. Folk får anmäla sig på plats (med medhavd SI pinne, vilket kan vara ett problem…) och vi lägger ut några enkla banor. Sprider info lobbyn innan vi boardar?

  Vad tror ni?

  Av: Jakob Larsen
  Inlagd: 2009-11-04 kl. 12:59
 • Man sprider infon på alternativet.nu och kontrakurs.se.

  Men en Silja Team Sprint lär ju bli grymt. Spikskor påbjudes.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-11-05 kl. 0:50
 • Kul recension men hängde upp mig på det här:
  ”Till skillnad från de andra VJ-modellerna var denna mjuk runt hela foten (ingen häldödare som Twistern alltså)”

  Jag köpte mina Supra Spike i våras och de var stenhårda i hälarna. Sprang en tävling och sedan kunde jag inte springa i dem mer förrän jag hade vart hos en skomakare och han plockat ut den hårda plastbiten som sitter bak i skorna. Kan ha haft att göra med att skorna är såpass smala också att det ökade trycket på hälarna. Ni har inte känt av något sådant eller?

  Av: Löparen
  Inlagd: 2009-11-12 kl. 16:36
 • Inte jag iallafall, men då har jag också en av de smalaste fötterna i världen!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-11-12 kl. 16:50
 • Löparen: Mitt första intryck (både av dubb-supran och spik-supran) var att de var mer vadderade än de tidigare VJ-modellerna (jag har använt Falcon och Twister) som är ganska stela i något plastigt syntetmaterial runt foten. Och på så vis en väldigt mjuk upplevelse för fötterna. Twistern har i min klubb gjort sig känd som en ”häldödare” då i princip samtliga fått brutala skavsår efter första passet i skorna.

  Så jag förstår vad du menar, de flesta orienteringsskor såväl som löparskor har en stel hälkappa i hårdplast som jag har hört ska vara ganska dålig för vissa typer av fötter eller hälar, och i dessa fall är det nog bra att plocka bort den helt.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-11-12 kl. 21:58
Lämna en kommentar