Kategori: Blogg

Supratest del 2 (Xmas is over)

Happy orienteering (Xmas is over)
Det har varit tunt med uppdateringar här på sistone. Har kontrakurs några läsare kvar månntro? Detta är verkligen inget bra sätt att sköta en blogg, kan tyckas. Men så har jag startat upp en storslagen hårdsatsning inför Trondheim i augusti: med ett snitt på cirka 25 timmar löpträning i veckan kanske jag lyckas knipa en av de åtrådda VM-biljetterna!

Om det ändå vore sant… Nej, någon seriös grundträningsperiod är det sista jag haft för mig den senaste månaden. Jag skyller istället på tidsbrist, arbete och högtidsstress – skönt att julen äntligen är över! För Oskars del är ursäkterna klart mer godtagbara: när han inte tar vara på den ovanliga köldknäppen genom att skrinna genom Stockholms skärgård sitter han och bloggar frenetiskt på sitt skötebarn som går för högvarv så här i vintertider, nämligen skidsidan Skidpepp, kolla in den om ni inte redan gjort det!

VJ Supra Spike: Test del 2
Före jul föll det som bekant en hel del snö i vårt land. En riktigt torr och fin sorts snö, som märkligt nog legat kvar under en tid som måste vara något slags millennierekord här på de sydliga breddgraderna. Spikskor borde vara ultimat på snö och is tänkte jag, och begav mig ut för ett hårt vintertest av VJ:s flaggskepp.
Första känslan var att jag inte tyckte skorna bet så bra på klipphällarna under den djupa lössnön. På hårdpackade stigar kändes det greppet inte helt optimalt, och då jag sprang över en träbro insåg jag slutligen att Spikskor i snö inte alls var någon höjdare. Åtminstone inte på den här sortens snö.

VJ Supra Spike i snöskrud
VJ Supra Spike vintertestas under arktiska förhållanden i… Stockholm(?)

En flera centimeter tjock isliknande kaka hade bildats under framfötterna, under löpningen över träbron fanns inte en tillstymmelse till grepp att tala om. Känslan var lik den man får efter att ha passerat en lerig åker, fast mindre tung förstås. Bakdelen av skon, där det är en helt vanlig VJ-sula med metalldubbar, var det inte lika illa. Med kartskalan på min gamla Silva 5:a försökte jag hacka loss snön från spikarna. Men isen satt ganska hårt och det behövdes ju bara några steg i snön för att bygga på nya välkramade snöbollar under sulorna.

Slutsats: Supra i vid djup snö
Nej, jag kan inte rekommendera någon att ta Supror i djupare snö. Kanske finns någon snösort där den passar ypperligt (extra torr pudersnö möjligen) men jag vågar inte chansa på detta utan är övertygad om att det är mer optimalt att ta dubbat eller odubbat istället. Spikskor har en stum framsula av hårdplast som knappt flexar alls, jag förmodar att snön ”bryts” loss lättare från gummisulor. Något som jag borde ha kunnat räkna ut på förväg, om jag hade tänkt till lite.

Klart bäst i riktigt djup snö är förutom skidor troligen snöskor, men vad säger regelverket om det egentligen?

Avslutningsvis lite naturromantiska bilder jag tog under mitt skotest:

Naturskön kontrollpunkt

09decemberskog21

09decemberskog23

Inlagd: 2010-01-12
Skrivet av: Daniel
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
5 kommentarer
 • Fan jag som tänkte trumfa med supraskorna i morgon på Mila, men det här känns ju INTE bra.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-01-12 kl. 13:49
 • Nej jag tror snön klumpar sig lika mycket nu, jag skulle inte chansa. På ett tunt snötäcke på ett par centimeter kan det däremot kanske vara perfekt. Jag sprang med Icebugs i söndags i djupsnön och det funkade perfekt, kan rekommenderas.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2010-01-12 kl. 16:21
 • Jag känner mig lite skyldig!! Jag som sålde in spikskor så hårt under vår senaste resa till Finland. Men på terräng-km kanske dom kommer funkar bättre.

  Av: UK
  Inlagd: 2010-01-12 kl. 21:25
 • Alltid detta skosnack! Allt man behöver är ju Integrator.

  Av: Kristoffer
  Inlagd: 2010-01-14 kl. 10:23
 • Nej nej – Supran är ju guds gåva till orienteraren när det väl är rätt underlag. Man måste helt enkelt vänta in vädret som Gueorgiou: ”I had been waiting my whole first week to have a rainy night to get a harder sand surface, but so far the weather has been excellent and therefore I had to use my 15 mm spikes to get a good grip on sand dunes.”

  Av: Daniel
  Inlagd: 2010-01-14 kl. 18:24
Lämna en kommentar