Kategori: Blogg

Test: Tork för orienteringsskor

Det är ännu midvinter och alltså händer det inte mycket i orienteringssverige, bortsett från en tung och mörk grundträningsperiod inför vårens stordåd i skogarna. (Ja, nu räknar jag helt och hållet bort skidorientering.) Därför passar det bra med ett värmande test igen. Denna gång är följande så kallade skotork av fabrikat Coline som vi testar.

Att en skotork kan torka fuktiga skor framgår av namnet. Men hur är det då med orienteringsskor – kan en skotork torka världens kallaste och blötaste skor?

Hårdkokta fakta: Ol-skotorken består av en varmluftsfläkt på 350W som lämpligen skruvas fast på en vägg med tillhörande väggfäste. Den har en timerfunktion med upp till två timmars torkning, dessutom kan man ställa den i läge 1 så att den fläktar på för evigt (åtminstone så länge norrlands älvar eller kolkraftverken i Polen levererar el till fläkten). Från fläktenheten går fyra plaströr som man stoppar ner i skorna, alternativt kan de även stickas in i fuktiga orienteringsvantar, strumpor eller våtsockor. Fläkten har ett överhettningsskydd.

För denna ”instegsmodell” bland skotorkarna hamnar prislappen på ca 250 kronor ute i handeln.

Första testet: En mjukstart för Coline skotork, då mina skor är endast ytligt fuktiga efter en träning i torr snö. Jag ställer in torken på 20 minuter. Fläkten går igång och en jämn ström av behaglig varmluft kommer ur de fyra rören. Fläktens ljud hörs, men ljudnivån är inte störande. Eftersom jag bara har ett par skor att torka så stoppar jag ner två rör i vardera Icebug OLX-sko, som jag valt ut för dagens test.
Efter 20 minuter slår fläkten av och jag känner på skorna. Resultat: skorna är helt torra.

skotork-test_bild

Andra testet: Nu en riktig prövning. Samma Icebugs har nu färdats ett långpass i djup snö, blivit isbelagda, och till råga på allt så har de trampat igenom två isbelagda kärr. De är dyngsura och iskalla. Jag vrider timern till 30 minuter denna gång och stoppar ner alla fyra plaströr. Det ska bli intressant hur ol-skotorken klarar denna utmaning.
När skotorken stannar går jag förväntansfullt fram och känner efter. Makalöst nog är de helt torra! Sumplukten finns kvar, men luktar inte alls lika kraftigt som när de var blöta. Jag är på god väg att sätta på mig skorna bara för att de känns så inbjudande varma och sköna, men hejdar mig då jag ser på den välvårdade parketten i vardagsrummet.

Slutsats
Efter dessa test har jag bara positiva saker att säga. Coline skotork är en perfekt produkt för alla orienterare som inte gillar att ha fuktiga orienteringsskor ståendes på tork och som sprider doften av övergödd träskmark i sitt hem flera dagar efter ett blött pass. För den ambitiöse orienteraren som springer flera pass per dag i sina skor är det också en investering värd varenda krona, om man nu inte råkar ha den fetischen att älska känslan av iskall fukt runt sina fötter.

För den riktigt girige orienteraren kommer här ett också ett tips: ta med skotorken till vårens iskalla träningsläger och torka klubbkompisarnas skor för en tjuga per torkning, så har du snabbt tjänat ihop inköpskostnaden!

Brasklapp
I testet har enbart Icebug OLX testats, som är av ett tåligt och mycket vattenavstötande material som torkar snabbt. Vad gäller andra skomodeller med pappsula eller skor av skinn vet jag inte hur värmen påverkar materialet, men eftersom det enbart rör sig om en 40-gradig värme som kommer ur plaströren borde detta inte kunna skada några hårdhudade orienteringsskor värda namnet. Vid sidan av detta test har jag testat att torka både blöta vinterskor och skidpjäxor. Det tog längre tid på grund av tjockare vaddering, men dessa blev också torra på mindre än en timme.

Colines skotork finns att köpa bland annat på Clas Ohlsons och Julas butiker, och för att det inte ska verka som att jag är mutad av Coline så vill jag tillägga att det finns skotorkar av andra fabrikat som säkert har minst lika god torkförmåga, exempelvis saluför Siba andra fabrikat av snarlik modell och pris.

Inlagd: 2010-01-18
Skrivet av: Daniel
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
5 kommentarer
 • fint! Själv har jag ju fyra par att alternera mellan, vilket inte hjälpte mig på mila när alla fyra låg hemma, men de brukar i alla fall torka mellan passen.

  Av: karin f
  Inlagd: 2010-01-18 kl. 17:48
 • jag har en annan variant som är lite som små skoblock som man lägger i skorna och när man kopplar in elen så alstrar de värme. Inte lika fancy alltså men de har alltid funkat väl både på skidpjäxor och ol-skor.

  Av: tallhage
  Inlagd: 2010-01-19 kl. 16:17
 • Måste bara kommentera bild nummer två. Ser ut som om en utomjording fått tag på ett par poison-icebugs. Läskigt.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-01-19 kl. 23:53
 • Iofs gör även bild ett det också. Men då är det inte icebugs.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-01-19 kl. 23:54
 • Ja, en utomjording i någon riktig b-rulle!

  Skoblock är också en lösning, tar väl längre tid men är å andra sidan ljudlöst och tar liten plats.

  Jag har flera par orienteringsskor, men av olika modeller så det löser inte alla problem: vissa är lämpade för olika underlag och förhållanden, så ibland kör jag med samma två pass i rad: ”Djup, grovkornig fuktig snö = Icebug OLX. Slask ovanpå is och i stenig terräng = VJ Twister. Myrmark med risk för skosläpp = VJ Falcon som är två nummer för små…”

  Ungefär som en bangolfare som har 10 bollar med olika hårdhet och egenskaper utifrån väder och underlag. Lika nördig måste kan man vara om man vill.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2010-01-20 kl. 14:31
Lämna en kommentar