Kategori: Blogg

Världens 101 kartor

Idag skedde något riktigt bra och lovande för framtiden. Nej, jag talar inte främst om att det var min löningsdag. Det var på orienteringens parallella nätuniversa det hände. Det här inlägget är ovanligt nog enbart en direkt länk till ett initiativ av Jan Kocbach & Ivan Nagy och deras storsatsning 101 Orienteering Maps you should run on before you die!

Tanken att hitta några av Sveriges finaste kartor och sammanställa här på kontrakurs har tidigare slagit mig, även om det ännu inte blivit mer än en lös tanke som fått fäste rent praktiskt. Men det här projektet tar kartnörderiet till en helt ny nivå – målet är att sammanställa de orienteringskartor i terränger man borde springa på (innan man lägger ner verksamheten efter HD90) i intressanta områden till en glassig kaffebordsbok! Det är ett initiativ värt att uppmärksamma.

Det är självklart ett svårt urval när man ska göra en världsbästa-lista av denna typ. En uppenbar risk är att debatten kommer bli hård och intensiv om vad som borde få vara med och inte. Så ska det naturligtvis vara också eftersom det innebär att vi brinner för sporten och för våra drömterränger. Men man måste ha lite förståelse för att en bok av den här typen kräver stor variation och en del spektakulära vyer. Kriterierna räknar bland annat upp att det gärna ska handla om unika terrängtyper, kartor med intressant historia, och det man kallar navigation pleasure. På orienteeringmaps.com kommer man att presentera de utvalda kartorna då och då med start imorgon, den 27 januari.

Sveriges finaste kartor?
Medan vi väntar på att projektet ska ta fart kan vi nordbor fundera över vilka kartor vi tycker borde vara med. Vilka kartor har vi egentligen här uppe som borde platsa? Skriv en kommentar om vad du tycker!

Länkar
Projektets sida: orienteeringmaps.net
Projektets grupp på Facebook
Norska ol-sidan opn.nu hade nyligen ett inlägg på samma tema
Alternativet lista: Sveriges bästa kartor

Inlagd: 2010-01-26
Skrivet av: Daniel
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
3 kommentarer
 • årets julklapp 2010?

  Av: karinf
  Inlagd: 2010-01-26 kl. 18:55
 • Vilken fantastisk idé! Jag kan förmedla kontakt med lämplig förläggare.

  Av: Kristoffer
  Inlagd: 2010-01-26 kl. 22:05
 • Öar erbjuder ju alltid den vackraste orienteringen, tycker jag.

  Av: Styrbjörn
  Inlagd: 2010-01-27 kl. 10:46
Lämna en kommentar