Kategori: Blogg

Långholmen, från kvinnonäste till sprintfäste

Långholmen 1787

För länge länge sedan (1724) inrättades Långholmens spinnhus på ön med samma namn. Inrättningen kallades för förbättrings- och straffanstalt och här fick lösdrivande kvinnor ett ”hem” där de fick spinna garn istället för att hora. Nu var det inte riktigt så att alla dessa kvinnor var horor utan även kvinnor som hade sex utanför äktenskap blev också tvungna att spinna garn. Bra lagar om man vill ha gratis arbetskraft!

karta1818
Långholmen anno 1818 (Helt klart en orienterbar karta)

I början av 1800-talet var man uppe i hela 500 celler och man beslutar sig för att flytta alla spinnande kvinnor till en ombyggd textilfabrik på Norrmalm.

karta1902
Långholmen anno 1902. Fängelset rejält utbyggt.

Efter att kvinnorna dragit till Norrmalm omvandlades spinnhuset och området kring till att bli ett klassiskt fängelse med mest män (som det så ofta är). Ett bra tag senare, närmare bestämt 1975 läggs fängelset ner och idag har delar av fängelset blivit vandrarhem och konferenslokal. Fängelsekunderna är utbytta till turismkunder.


Delar av fängelset som inte står kvar idag.

Vi går vidare.

1999 arrangeras Stockholm City Cup på ön. Tävlingsformen kallas fortfarande för parkorientering och kartan har inte sprintnorm utan ser ut som en skolkarta i 5000-del. Man återkommer igen 2006 (kanske även någon gång emellan). Inte heller då har kartan fått sprintnorm.


Långholmen anno 2006

Just den etappen 2006 springer undertecknad sin första orienteringstävling på nästan 10 år och har ingen aning om vad som komma skulle. I januari 2007 arrangerar jag min första träning med nystartade Centrum just på Långholmen och tre år senare har jag fått äran att rita om kartan inför 2010 års Stockholm City Cup som åter igen ska besöka ön!

Haha! Snacka om lång introduktion. Hur som helst, framöver kommer jag då och då berätta lite om hur projektet går genom att visa kartsnuttar och annat.

Vi börjar med ett smakprov på vad man kan göra med det laserscannade data som Stockholm stad tillhandahåller!

laserscanning
Terrängskuggning av Långholmen anno tidigt 2000-tal (när laserscanningen genomfördes)


Utsnitt av samma karta

Här ser ni att man hyvlat bort alla byggnader (och träd för den delen) ur höjdmodellen. Kvar blir en bild som visar på ett ungefär hur marken ser ut. Eftersom scanningen förmodligen gjordes under delen av året det var löv på träden är inte detaljrikedomen så bra som man skulle kunna önska utan många delar har stora hål där laserpunkterna aldrig lyckats ta sig ner till marken utan fastnat på löv och grenar. Ni som inte förstår alls vad jag pratar om kan jag rekommendera denna sida. Där förklarar man vad laserscanning är och vad det är bra för i orienteringssammanhang!

I nästa inlägg får ni ta del av processen att framställa en grundkarta utan att passera en stereooperatör!

Inlagd: 2010-03-19
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , , , , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar