Kategori: Blogg

Långholmen del 2 – grundkartan

grundkartan

Eftersom vintern fortfarande håller ett stadigt grepp om Stockholm har man som kartritare fått tänka om vad gäller att hinna klart med kartorna i tid till tävling. Som tur är för min egen del är projekten jag håller på med sprintkartor vilket betyder att jag kan börja jobba med kartan innan all snö är borta.

Rent generellt leder sprintkartor ofta till mer datorjobb än en traditionell karta eftersom sprintkartan består utav många fler linjeobjekt och detaljer. Det går också mycket snabbare att reka sprintkartor eftersom man traskar runt i halvurbana områden hela tiden.

Tyvärr har vi haft så mycket snö i Stockholm att även de halvurbana områdena, som Långholmen, har varit svårrekade nu i vinter. Som tur är tillhandahåller Stockholm stad bra grunddata i form av grundkarta i CAD-format och laserdata i LAS-format som man kan jobba ganska mycket med innan man ger sig ut för rek.

Traditionellt brukar man ju reka med grundmaterial som är skapat av en stereoperatör efter flygbildstolkning, men sådana möjligheter har inte jag samt så tror jag att jag med mina metoder kan åstadkomma nästan lika bra grunddata med lasermaterialet och stans grundkarta.

Detta är LAS
LAS-filerna består av miljontals punkter som innehåller ett höjdvärde. Vissa av dessa punkter gäller höjden på hustak, trädkronor och andra saker som inte är själva marken. Man brukar kalla det för ett punktmoln. Med speciella algoritmer samt lite manuellt jobb delar man upp punkterna i en klass för markpunkter samt en klass för resten. Ibland delar man upp resten i fler klasser men i fallet med Stockholms data så är det endast två klasser.

Inom skogsbruket används dessa två klasser för att kunna räkna ut hur gammal en skog är genom att mäta skillnaden i höjd mellan toppen av trädkronorna och marken. Denna metod kan komma till stor användning vid kartering av orienteringskartor, speciellt sprintkartor eftersom man väldigt tydligt kan se trädkronorna! Jag brukar kalla dessa bilder för objekthöjd.

objekthöjd
Objekthöjdsbild över hela Långholmen. Ju ljusare desto högre objekt. Man ser tydligt byggnader och västerbron samt även trädtopparna.

objekthöjd
Inzoomat ser man träden väldigt tydligt

För att göra det ännu tydligare vid tolkning av vegetation brukar jag dela upp bilden i färre färger där jag vet exakt hur högt varje färg betyder.

objekthöjd

Som ni ser till höger betyder vitt 0-0.5 m objekthöjd, alltså all öppen mark kan man säga. Nästa klass, 1.5-3 m brukar vara buskar och låga träd, ofta lite tätare än vanlig skog som man hittar i de sista klasserna. I vänstra delen av bilden kan man se några öppna partier i skogen, det är en kulle med mycket berg i dagen. Området var tidigare (eller är fortfarande?) ett tillhåll för manliga homosexuella som brukade träffas där (som ej ska förväxlas med cruisingskogen vid Universitetet).

Vad kan man mer göra med lasermaterialet? Jo man kan leta branter! Det finns en funktion i GIS-programmen som heter slope som räknar ut hur stor lutningen är i en punkt. Är lutningen tillräckligt hög räknas det som en brant. Punkterna som används är markpunkterna och ett problem som kan uppstå är att när man skiljer mark från träd och huspunkter kan det bli lite fel vid just branter eftersom tvära branter kan uppfattas som lite onaturliga i terrängen. Men oftast blir det faktiskt ganska bra.

slope
Slope över hela Långholmen (ovanpå en terrängskuggningsbild).

slope
Inzoomad version. Starkare rött desto brantare.

Vad mer kan man göra? Jo dels kan man göra en s.k. intensitetsbild som ser ut nästan som ett svartvitt flygfoto. Tyvärr har jag inte gjort någon sådan för Långholmen eftersom jag inte riktigt behöver det då jag redan har bra flygfoton.

Sist men inte minst kan man ju göra otroligt bra höjdkurvor av lasermaterialet!

grundkurvor

Höjdkurvor i 0.5 meters ekvidistans. Grå kurvor är 2.5 meter och den ekvidistansen som ska användas på den färdiga kartan. Rosa kurvor är ekvidistasen på indexkurvorna, alltså det som indikerar var femte höjdkurva genom att vara lite tjockare än de andra.

Förra veckan var jag ute och rekade för första gången på ön. Då gällde det endast planbildsdetaljer varför jag uteslöt höjdkurvor helt i grundkartan jag hade med mig ut. Allt ni ser nedan är alltså det jag har kunnat få ut av stadens grundmaterial!

grundkarta

Gröna linjer är vegetationsgränser enligt objekthöjdsbilden. Blå linjer staket, röda linjer tomtgränser, svarta linjer vägkonturer och huskonturer. Denna karta hade jag alltså som bakgrund när jag var ute och rekade.

Branterna i rött är vad jag lyckas få fram är branter enligt laserdatat. Nedan ser man vad förra kartritaren ansåg var branter i samma område. Ganska bra match, eller hur!

gammal karta
Kartan från 2006.

första rekning
Utsnitt av första reket

Här har jag ritat ut alla huskroppar som stämmer överens med stadens grundkarta samt de huskroppar som inte var med. Staket har jag ritat in med rött. Men det jag la mest tid på var att placera träd samt bestämma vilken symbol trädet skulle få, den lilla eller stora gröna.

Efter en stund framför datorn blev resultatet detta.

efter första rekning
Efter första reket

Än så länge saknas det en hel del men sakta men säkert börjar det växa fram en orienteringskarta! Jag återkommer igen snart med nästa lägesrapport.

PS. Tack Oscar för hjälp med digitalisering!

Inlagd: 2010-03-21
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , , ,
Kommentarer via RSS
14 kommentarer
 • Grymt!
  Räknar du med att få revidera höjdkurvorna mycket ifrån det du tar från luften? Även om höjderna är så höga de är, så ser de ju inte alltid ut som det från marken…

  Av: Jerk
  Inlagd: 2010-03-22 kl 18:57
 • Ja jag använder kurvorna bara som en hint om hur allt ser ut. Sen ritar jag helt nya kurvor ovanpå. DEt som är bra med den lilla ekvidistansen på 0.5 meter i grundkartan är att man alltid vet nästan exakt var man står hela tiden. Inga konstigheter!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-03-22 kl 19:31
 • Planerar Cenrtrum att arrangera någon tävling på kartan?

  Av: Göran H
  Inlagd: 2010-03-22 kl 22:45
 • Nej inte vi, men det blir Stockholm City Cup där i vår.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-03-22 kl 23:02
 • Kul och intressant med dessa artiklar om hur en karta blir till! Finns för lite om sånt på nätet tycker jag, däremot finns det säkert många orienterare som är intresserade av detta.
  Jag har ett förslag på en kommande artikel(serie) av dig som jag tror skulle uppskattas av flera än undertecknad.

  DIY-kartering
  Det är nog många av oss orienterare som fascinerats av Google maps och liknande gratis-applikationer på nätet, och som någon gång har tänkt tanken att göra en enkel karta över kvarteret eller favoritskogen vid sommarstugan utifrån satellitkartor. Ofta träffar man ju på hemgjorda ”amatörkartor” på nätet över den egna tomten eller närmaste park. Har man inte själv köpt OCAD är det nog många som genom den egna klubben (på lagligt sätt) kan få möjlighet att göra en enklare orienteringskarta med detta program. Jag tänker inte att det skulle vara en grundkurs i OCAD, däremot skulle exempelvis följande frågor vara aktuella för ett Do It Yourself-karteringsprojekt:

  • Hur ska man påbörja ett projekt i ocad för att undvika de största nybörjarmisstagen?
  • Hur gör man för att ta in flygfoton/satellitbilder från tex eniro och google maps i ocad på ett korrekt sätt?
  • Går det att få in höjddata gratis och på ett enkelt sätt?
  • Kan man få någon användbar data från sin kommun gratis?
  • Hur fungerar det med referenssystem och meridianer för att det ska bli korrekt för orientering?
  • Kan man använda sin GPS-klocka för kartering på ett kreativt sätt? Tex hitta koordinater för terrängföremål, eller använda ett quickroute-spår där man sprungit på en otydlig stig som inte syns på flygbilder/satellitbilder?

  Ja, en sådan artikelserie skulle ju kunna bli hur omfattande som helst… Men även en kortfattad introduktion vore intressant!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2010-03-23 kl 14:18
 • Bra idé Daniel! Ja det finns mycket man kan skriva om helt klart. Just nu pågår en hel del intressanta saker via Open Streetmap. Dels IOF Mapping, ett projekt för att göra orienteringskartor genom just Open streetmap. Sen har även Oliver O’Brien gjort en grym mockup av Openstreetmap som han kallar OpenOrienteeringmap där han bara bytt ut symbolerna till att bli orienteringssymboler. Det gör att vem som helst kan kartera ett område via vanliga Open street map och sen bara byta symboler i O’Briens karttjänst!

  Jag tror jag ska skriva lite mer om O’Brien och hans karta i en separat artikel sen. Den är bara för grym!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-03-23 kl 22:19
 • Mäktigt Oskar, kul läsning!

  Av: Stranglerman
  Inlagd: 2010-03-26 kl 16:32
 • Hi, very interesting. Were you able to automatically generate vegetation boundaries from the LAS files? What about automatically generating different density of vegetation. Is it possible? What software do you use? Thanks you!

  Av: Ales Hejna
  Inlagd: 2010-06-02 kl 12:17
 • Hej, spännande läsning!
  Vad använder du för programvara förutom OCAD?

  Av: Lukas T
  Inlagd: 2010-06-05 kl 14:19
 • Ales, I use ArcGIS for the vegetation. When I have the two elevation models (tree tops and ground) I just run the command minus which gets the difference between the two models.

  It might work automating dense vegetation too since you might see how many points that hit the ground compared how many that hits the trees in a certain area. But the problem is that it could also mean that the trees are dense higher up in the air too which has no use for us.

  Lukas, det är som jag skrev ovan ArcGIS jag använder. Och Photoshop för att justera färger i vissa bilder.

  Av: Oskar Kanin
  Inlagd: 2010-06-06 kl 9:50
 • Intressant, men bilderna verkar inte fungera längre!

  Av: Henrik
  Inlagd: 2010-08-01 kl 23:59
 • Tack Henrik! Nu är det fixat. Sidan blev hackad för ett tag sedan och då uppstod en hel del problem. Märkte inte att detta hänt.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2010-08-03 kl 1:00
Lämna en kommentar