Kategori: Blogg

Fast i konstiga kartträsket

Dagens länk är Strange Maps, en blogg med udda kartor. (Tack Karin för tipset.) Bloggen blandar allt från historiska handmålade kartor och moderna statistiska varianter, samt en hel del föremål: t.ex en åkerlapp i Nebraska som från Google Maps satellit bara råkar vara formad precis som delstaten Nebraska! Eller ett helt vanligt moln som är identiskt med Storbritannien. Snart var jag ohjälpligt fast i ett planlöst läsande och tittande. Det finns så mycket kartor där ute…


Karta över Månens baksida, man ser här spår från meteoritnedslag, och de olika färgerna markerar geologiska material. Kartritare Nasa.


Lämpligt diskussionsunderlag för vägvalsteori? Eller snarare målbildsträning? Kartan över The Road to Success med alla sidospår och genvägar/senvägar nedan är från början tidigt 1900-tal.

Strange Maps är det en hel del kartor i genren samhällsgeografi och politik, samt en hel del angående olika sorters konsumtion. Exempelvis denna karta över de 13 000 McDonald’s-restaurangerna i USA.

Enligt en uträkning är platsen med det längsta vägavståndet i USA till närmaste McDonald’s (the McFarthest place) belägen i North Dakota där de stackarna måste ta bilen 233 km för att få middag…

…ett avstånd som bara är något längre än Londons jätteringled M25, som har omkretsen 188 km. Störst på den jämförande bilden nedan är däremot Houstons ringled ritat i svart, även om den inte är färdigställd.


Karta som visar hur (korta) de första månpromenaderna var. (Fotbollsplanen i bakgrunden visar att om det varit en fotbollsmatch så hade de inte ens orkat fram till motståndarnas mål.)


Slutligen detta som ser ut som en tidig version av Garmin Forerunner 305, möjligen skapad för häst och vagn-orientering på landsväg.

Länk: Strange Maps

Inlagd: 2010-03-29
Skrivet av: Daniel
Etiketter:
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar