Kategori: Blogg

Orienteringshistoria

Jag står i solskenet uppe vid sista växlingen vid röset på Löttingekullen i Täby och väntar på att få springa iväg på slutsträckan i Tiomilakavlen 1945. Snart får jag min karta och löper ned för klipphällarna till startpunkten där inritningen av kontrollpunkterna sker. Därefter väntar 9,8 km orientering till målplatsen i Enebyberg.

20100512130
Löttingekullen: Sista växlingen, Tiomilakavlen 1945


Instruktioner för inritning av banan anno 1945.

20100512131
Hellaslöparen och Tiomilaveteranen Torbjörn Tirén gör sig redo för sistasträckan

Jag minns det som om det var igår. För det var det också. 65 år efter första Tiomilakavlen arrangerades nämligen jubileumsloppet till minne av 1945 års premiärlopp. Det var knappt femtio personer som antog utmaningen att springa den sista sträckan på Generalstabens femtiotusendelskarta, senast reviderad någon gång under andra världskriget… Det hela var arrangerat av Enebybergs IF, Luffarligan och Stockholms Skogskarlar för att likna originalupplagan: förutom den gamla kartan även exakt samma bansträckning och vid startpunkten egen inritning av banan utifrån kontrollpunkter beskrivna i text. Dessutom var kontrollpunkterna utmärkta med gamla sortens rödvita stora skärmar och bemannade kontroller. Den enda nymodigheten var SI-enheterna.


En gammal karta möter ny GPS-teknik – mina vägval och misstag förevigade. Min löpta sträcka blev enligt modern satellitteknik 17 km lång…

20100512134
Femte och sista kontrollen – höjden.

Att säga att det gick bra för mig vore en lögn. Till ettan hade jag 58 minuter! Men när jag väl lyckades bemästra den gamla kartan och skalan och faktiskt lyckas ta mig de 9,8 km till målet på Enebybergs IP med närmare 50 andra var det en fantastisk upplevelse. Gång på gång passerade jag samma äldre Täbylöpare, minst fyrtio år äldre än jag, som inte sprang fort, men orienterade klart säkrare. Efteråt såg jag i resultatlistan att jag måste ha varit den yngsta som fullföljde loppet. Och visst kan man tycka att jag borde slagit ett flertal äldre ädla herrar i sextioårsåldern. Men: gammal är som vanligt äldst. Det var många hjältedåd som utfördes i skogen igår. Inte minst mina två klubbkamrater som hade cirka två timmar till ettan och valde att avbryta där och komma till målet efter fyra timmar. Men också av deltagaren som var född 1929 som var ute i ungefär samma tid, men som fullföljde.

Själv är jag glad att jag fick uppleva en del av orienteringshistorien. Nu talas det oftast om orienteringens framtid och utveckling, men det är skönt att då och då få hänge sig totalt åt det förgångna.

20100512139
Leif Ottling från Attunda/Rotebro IS kommer in på upploppet på Enebybergs IP efter genomfört Jubileumslopp

ab-10mila-1945minnestext
Mediabevakningen av sporten tycks ha varit större på 40-talet.

20100512144
2010 års segrare Jan-Olof Bogren, Sundbyberg, tar emot pris efter 86 minuter i skogen. 1945 segrade Hellas med Erik Sjölander som slutman på samma bana efter 73 minuters orientering, men valde denna dag att delta som åskådare.

Inlagd: 2010-05-13
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar