Kategori: Blogg

101 … att springa på innan du dör (del 1)

101 …?
Den avsomnade (eller?) sidan 101 orienteeringmaps to run on before you die presenterade ett antal drömkartor att springa på innan man trillar av pinn. Efter Jukola ska jag på en avstickare till Lettland men kommer otroligt nog tyvärr att missa att få orientera på en av dessa – Irbenekartan. (Att dessutom missa ett besök på den gamla sovjetiska radarstationen som finns med på kartan gör det hela ännu surare.)


Bilden visar den ambitiösa men svårlästa loggan till artikelserien

Tröst
Som tröst startar jag härmed upp Kontrakurs eget 101 … att orientera på innan du dör. Jag har just återvänt från en veckas rekognoceringstur i lappmarkerna och har lite trevligt material att utgå från. Jag inleder med denna:

101 kalhyggen att springa på innan du dör – del 1:
Härifrån till evigheten-hygget, Lansjärv, Norrbotten


Klicka på hygget för ännu större njutning

Varför ska du springa på det här kalhygget före du dör?

”Lagom sluttande ned mot dalen breder detta mäktiga hygge ut sig, för att fortsätta till synes ända in i evigheten. Tämligen lättlöpt erbjuder det orienteraren en välförtjänt lång paus från kartläsandet. Vissa ambitiösa kartläsare på väg i full karriär nedför hygget försöker säkert läsa in nästa långsträcka, vilket kan vara ett ödesdigert misstag: förutom de synliga stenarna har hygget nämligen en hel del lömska kvistar som skyls av det mossbelupna underlaget, vilket kan få även den bästa höga knä-löpare på fall. Nej, passa i stället på att njut av den milsvida utsikten om du springer utför, men kämpar du dig uppför sluttningen kan du gott offra några ögonkast på kartan.”

Inlagd: 2011-06-15
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , , , ,
Kommentarer via RSS
7 kommentarer
 • … ikke død, bare sovende:) Kommer plutselig tilbake ved en passende anledning.

  Av: Jan
  Inlagd: 2011-06-15 kl. 15:25
 • Ser riktigt härligt ut!

  Av: Kristoffer
  Inlagd: 2011-06-15 kl. 15:50
 • fina grejer asså!

  Av: maria
  Inlagd: 2011-06-15 kl. 23:34
 • Skönt att höra Jan, ser fram emot fler drömkartor!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2011-06-16 kl. 17:09
 • Kalhygget med vägen i mitten på Jukola borde lätt kvala in här, åtminstone om man sprang gryning/morgonsträcka då dimman låg tät över nejden!

  Av: Oskar Kanin
  Inlagd: 2011-06-22 kl. 22:44
 • Ja det hygget var ju fantastiskt, jag hade ingen dimma men väl en fin värmande morgonsol som hängde lågt över stubbarna.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2011-06-23 kl. 12:19
 • Jag hade en galande gök där. Galet fint! Såg förresten ett klipp med nån ”Oskar Kanin” som började med att Emil Wingstedt sprang över nämnda fd hygge i likaledes nämnda morgonsol och dimma. Har TV nånsin varit vackrare?

  Av: bb
  Inlagd: 2011-06-27 kl. 22:36
Lämna en kommentar