Kategori: Blogg

Kontralendern: Lucka 21

Kontralendern har sin egen tideräkning, vi är nu inne på lucka 21 i julkalendern. Det är nyårsafton, och det är hög tid att summera orienteringsåret 2011. Men det varken vill eller orkar jag göra. Istället vill jag ställa den högst relevanta frågan: ”Vilken karta är vi på idag då?” Den som först gissar rätt kan få ett pris (om så önskas).

Ledtråd kl 17: Jag befinner mig i de nordliga delarna, men ändå helt utan snö.

Ledtråd kl 20: Fast jag inte alls är där, är detta på sätt och vis inte långt ifrån Hällen-land.
På kartan har förra seklet sprungits stora mästerskap.

Ledtråd kl 21:
image

Ledtråd kl 22:
Jag ska snart (ev.) ta på mig träningskläderna och lampan för att fira in det nya året i den speciella terrängen här på norra… ”Dämonerna” håller sig borta än så länge inne i stugvärmen. Kanske väntar de på mig och min filmkamera där ute bland de vindpinade tallarna.

Sista ledtråden kl 00.01 1/1 2012:
På Bergmans ö fast längst upp nordöst
talar Ulla Hau med stadig röst
”Inled år tolv med lampan på
så ska årets tävlingar bra gå”
Positionen vi söker är i ett hus i Skär
just norr om ett tvåstreckskärr
Nu börjar dikten bli riktigt kass
jag sparar talangen till ol där ska jag bli riktigt vass
Nu när gåtan är så nära sitt svar
jag undrar om vi någon med rätt gissning har
Ge mig en koordinat exakt på longituden
du blir utsedd till årets kontrakursguden!

Gåtans svar
Vinnare blev Anders, som genom viss ”terrängkännedom” och gedigna specialkunskaper om norra Gotland gissade nästan exakt rätt direkt. Platsen vi sökte var en stuga i byn Skär på nordöstra Fårö, med på kartan ”Ulla Hau”. Ledtrådarna: Ingemar Bergman bodde som bekant på Fårö, Medel-SM hölls här -99, Linnea Gustafsson i OK Hällen och landslaget är från Gotland, och Peter Öberg gillar att orientera och vågsurfa på ön.

Här är en bild från positionen som Anders uppgav, samt lite natursköna bilder från den omgivande terrängen:

image

Inlagd: 2011-12-31
Skrivet av: Daniel
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
11 kommentarer
 • Jag tror ju att jag vet var du är rent fysiskt, men är du på den kartan? Jag vill ju inte förstöra tävlingen med fusk, men eftersom klockan nu är 19.31 och ledtråd kl. 18 ännu inte blivit officiell svarar jag med en ny ledtråd (om jag nu har rätt): Gustav Bergman, Jonas Svernestam, Lars Palmqvist, Jonas Bäckström, Martin Hammarberg och Erik Rost. Deesutom tror jag att du är nära min sommarkarta.

  Av: Anders
  Inlagd: 2011-12-31 kl 19:37
 • Kul med gissning på gåtan! Bra ”gissat” dessutom. Vi kan försvåra tävlingen för dig med att säga att jag vill ha aktuell by (alt. fastighetsbeteckning) på min position!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2011-12-31 kl 20:06
 • Lurigt att tilta kartan, precis som du gjorde i Visättra.

  Av: Anders
  Inlagd: 2011-12-31 kl 21:34
 • http://www.centrumkartor.se/show_map.php?user=anlav&map=64

  Av: Anders
  Inlagd: 2011-12-31 kl 21:43
 • Dags att sova några timmar tills det är dags fr JVM-hockey, men nu är jag nyfiken på facit: Är det IB:s dämoner som gäller är Hammars rätt svar. Om kartsnittet gäller verkar Vessa Pers vara en hyfsad gissning. Jag tror att du lurats lite och gissar på en plats i mer nord(väst)lig riktning. Gott Nytt År!

  Av: Anders
  Inlagd: 2012-01-01 kl 1:03
 • Så, nu är sista ledtråden ute. Gott nytt år! Och god lycka i positionsjakten (har gjort det lite svårare med krav på rätt gps-koordinat).

  Av: Daniel
  Inlagd: 2012-01-01 kl 1:03
 • Facit: Positionen vi söker är alltså är strax öster om Ulla Hau, antingen på 15.000-delskartan med samma namn, eller 10.000-delskartan som heter Avanäs. Bergmanreferensen syftade på Fårö generellt. Men det var ju riktigt bra gissat redan från start! Finns det någon ol-karta i Hammars?

  Av: Daniel
  Inlagd: 2012-01-01 kl 1:16
 • Nu stal du en halvtimmes sömn så som hämnd jag riskerar din tävling genom att lämna ett svar (trots – vad säger Ol-reglerna – otillåten förkunskap om terrängen). Om jag vinner vill jag som pris ha några bilder från din position eller dess närhet.

  Koordinater

  WGS 84 (lat, lon):N 57° 58.693′, E 19° 18.953′
  WGS 84 decimal (lat, lon):57.97821, 19.31588
  RT90:6433618, 1707667
  SWEREF99 TM:6434438, 755157

  http://www.centrumkartor.se/show_map.php?user=anlav&map=65

  Av: Anders
  Inlagd: 2012-01-01 kl 1:30
 • Även om det faktiskt inte var rätt hus får jag ge dig rätt det gick att komma. Jag såg nämligen att tvåstrecksmossen som jag tänkte på inte är med på den nyare kartan som finns på nätet utan på en äldre karta från -87. Så det blev ju en rätt komplicerad gåta. (Rätt hus är ganska precis 500 m västerut).

  Imorgon kommer som pris lite terrängbilder från området!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2012-01-01 kl 2:03
 • Hej!

  Läste din tråd på funbeat där du skrev om dina besvär gällande dina förkylningar. Hur gick det, har du blivit något bättre? Du skulle ju göra ett allergitest, vad visade proverna? Körde du någon antibiotikakur, isf, blev du bättre?

  Mvh

  Av: Boh
  Inlagd: 2012-01-02 kl 1:45
 • Boh, läs om det här!

  Av: Oskar Karlin
  Inlagd: 2012-01-05 kl 21:47
Lämna en kommentar