Kategori: Blogg

Kontrakurs Klimatpris går till…

Jag funderar ofta på det där med sporten orientering tillsammans med vårt västerländska sätt att ta kol på planeten.

Ibland när jag kommer ut till en tävling och ser gärden efter gärden fyllda med hundratals bilar brukar jag bli lätt gråtfärdig och förvånas över hur det kommer sig att ett folk (orienterare) som älskar att vara i naturen, samtidigt är så extremt bekväma i sitt bilåkande? Ett bilåkande som är en väldigt ohållbar handling om man vill värna om vår lilla planet.

Visst finns det massor av andra saker man kan göra och visst kanske det är så att det inte är upp till individen att stå för de fina handlingarna, utan politikernas ansvar.

Men, när man ser gärde efter gärde fullproppade med bilar så känns det verkligen så tydligt att man tittar på något som i grund och botten är extremt ohållbart. Det är inte framtiden.

Så därför var det oerhört glädjande att läsa ett mail som damp ner (säger man det på mailspråk också?) från 25-manna ikväll. Så glädjande att vi här och nu beslutar att införa Kontrakurs Klimatpris och samtidigt tilldela det organisationen kring 25-manna 2012. Så här står det i deras mail:

25manna är ett arrangemang med miljöprofil och det är lätt att ta sig till årets tävling med kollektiva färdmedel. Pendeltåg till Tumba station och därefter buss 718 till Östra Storvreten.

Vi erbjuder även transporthjälp av tungt/skrymmande materiel från busshållplatsen till TC med 4-hjulingar, särskilda stationer finns utmärkta vid busshållplatsen samt på Arenan. Gångvägen till Arenan är lättgången grusväg. Ca 1 500m.

Vi som är trafikansvariga för årets tävling vill därför att ni sprider detta budskap inom era respektive klubbar och uppmuntrar till ett kollektivt resande.

Hurra! och Grattis 25-manna!

Hmm, nu måste jag snabbt designa en klimatpris-logga och diplom. Under tiden får ni kolla på hur andra mijöpris kan se ut:

Inlagd: 2012-09-06
Skrivet av: Oskar
Etiketter:
Kommentarer via RSS
10 kommentarer
 • vad fint! ett stort steg i rätt riktning :)

  Av: karinf
  Inlagd: 2012-09-06 kl 22:03
 • DM-kavlen kör ju bussning från pendeln nu på söndag också.

  Av: bb
  Inlagd: 2012-09-06 kl 22:16
 • OJ! Helt plötsligt är det många som ska ha pris. Shit. Well, årets pris går till 25-manna….

  Av: Oskar
  Inlagd: 2012-09-06 kl 23:08
 • Och OK Roslagen gav en trisslott till de som var fler än 4 i bilen, istället för att ta en tjuga i p-avgift. Heja heja!

  Av: Chark D
  Inlagd: 2012-09-06 kl 23:40
 • Det vänder, gott folk. Det vänder!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2012-09-07 kl 0:41
 • Grattis 25-manna, grattis Kontrakurs, grattis Stockholms län!

  I mer glesbefolkade regioner som mellersta Sörmland har jag full förståelse för att arrangörerna inte gör någon jättegrej av att tipsa söndagens DM-stafettlöpare om Länstrafikens bussutbud, åtminstone inte för förstasträckslöpare…

  http://www.tim.se/sok-resa.html#c=t….

  Att uppmana till – och premiera – ökad samåkning borde dock ALLA glesbyggdsarrangörer bli bättre på, helt enig!

  Av: Klasse
  Inlagd: 2012-09-07 kl 12:06
 • PS.
  Vore kul att inför kommande prisutdelningar kunna nominera ”Infartsparkeringar + matarbussar på O-Ringen”

  Av: Klasse
  Inlagd: 2012-09-07 kl 12:07
 • Trisslotter, fyrhjulingar och andra idéer i all ära, men det som jag tror funkar absolut bäst för att öka samåkning är att appliera till folks (även orienterares) lättja. Att hota med att få gå längre (eller till och med åka buss från en avlägsen parkering) är nog det som får folk att rycka upp sig mest! Fram för två parkeringgärden, ett nära och ett en kilometer bort! då blir det fart på koordineringen!

  Men det får ju inte folk att åka kommunalt..

  Av: Jakob
  Inlagd: 2012-09-08 kl 17:26
 • Jo om parkeringsgärdet är en mil bort och närmaste busshållplats är 100 meter från TC.

  Av: Oskar
  Inlagd: 2012-09-19 kl 1:37
 • Jag åkte kollektivt till 25manna i år och tycker det var himla smidigt. Tyvärr hade jag bara ca 20 medpassagerare på min buss (kom ca 30 min innan start), och jag har funderat på om beläggningen var lika dålig hela dagen… Vore väldigt trist.

  Av: Tina
  Inlagd: 2012-10-14 kl 10:41
Lämna en kommentar