Kategori: Blogg

Inte lätt att vara OL-supporter

Nuförtiden när jag knappt minns hur det är att vara ute i skog och mark med en karta i handen har jag allt mer förvandlats från att vara en utövare till att bli en supporter. Jag lusläser Skogssport (måste säga att Rasmus var bättre skribent än den nya, vad han nu heter nu igen) och jag försöker följa alla stora internationella arrangemang likt jag följer världscupcirkusen i längdskidor.

Som i alla sporter: ju mer man har koll på tävlingarna och utövarna desto mer spännande blir det!

Men just det där med koll är inte så himla lätt att ha som OL-supporter i det här landet. OK, EM i våras var en succé. TV-produktionen var formidabel och spänningen likaså, men VM i schweiz var ingen direkt höjdare och nu under NORT (eller NOT som det borde heta numera då ordet orienteering försvunnit i namnet. Nordic Tour verkar vara det nya namnet?) har det inte heller varit så jevla lätt alla gånger. Låt mig förklara.


NORT? NOT? NRT?

Alla deltävlingar i denna tour, vars koncept är plockat från längdskidornas Tour de Ski, televiseras. So far so good. Problemet är bara att vi i Svedala inte har någon möjlighet att se skiten!

Dock upptäckte jag att norska TV2 Sport skulle sända hela rasket i deras TV-kanal samt på webben, vilken lyx! Så då var det bara att knappra in sitt kreditkortsnummer och viola var man 100 norska fattigare men en direktsänd orienteering tour rikare!

Trodde jag.

De två första deltävlingar i Holmenkollen gick utmärkt att titta på. Produktionen var bra, kommentatorerna (som förvisso pratade norska) var också väldigt bra. Pålästa och engagerande, till och med. Det var rent ut sagt riktigt spännande!

Men, under (eller rättare sagt efteråt) tisdagens knockout-sprint skulle jag gå in och titta som vanligt (eftersom SVT play inte fått ut sin sändning än) på norska TV2 Sport, men tji fick jag:

Helt plötsligt hade man bestämt sig för att inte göra deras sändningar tillgängliga utomlands! Jag kontaktade TV2 som förklarade att det aldrig ska ha gått att se sändningarna från Sverige. Att jag lyckats under helgen var tydligen ett mirakel eller bugg, beroende på hur man ser på det. Jag fick mina pengar tillbaka och istället fick jag kolla på sändningen på YLE med finska kommentatorer, inte lika tillfredsställande som norska eftersom jag inte förstod ett skvatt.

Nu återstår två etapper, spint i eftermiddag och en jaktstart imorgon. Den stora frågan är: hur ska jag kunna konsumera denna världscupavslutning utan att behöva lära mig finska?

Och hur svårt/dyrt kan det vara för SVT att bara lägga upp på SVT Play? Och har inte Gärderud tid att sitta där och vara expert kan väl Asplövet sitta där nu när han slutat blogga.

Låt mig stilla min OL-abstinens innan jag blir tvungen att gå till psykologen. Det blir faktiskt billigare för samhället i det stora hela!

PS. det går att kolla på tävlingarna live på nätet, om man nu tycker det finska språket är coolt.

Inlagd: 2012-09-07
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , , , ,
Kommentarer via RSS
3 kommentarer
 • Åhh jag lyckades så klart blanda ihop tiderna så jag missade damtävlingen helt och hållet…

  Av: Oskar
  Inlagd: 2012-09-07 kl 16:25
 • Jag vet inget om tidigare etapper men dagens jaktstart såg jag på yle med (finland-)svenska kommentatorer. Ibland finns lösningen bara något klick bort ;) .
  http://arenan.yle.fi/tv/1630595

  Av: GB
  Inlagd: 2012-09-08 kl 23:27
 • Finladssvensk kommentator fanns tyvärr inte igår. Men jag såg det idag!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2012-09-09 kl 0:29
Lämna en kommentar