Kategori: Blogg

Sommarföljetongen: Hälmannen, del 7

Efter en liten sms-konversation med Fika bestämde jag mig för att gå till en bra sjukgymnast innan jag tar cykeln över till Stora Essingen och börjar jobba som nåldyna.

Ringde och mailade runt till ett några sjukgymnaster i stan och fick napp hos Hela kroppen där man hade en återbuds-tid redan dagen efter (vilket var igår). Cyklade dit och fick träffa Birgitta som fick stå ut med 10 minuters berättelse om alla mina turer sedan knappt ett år tillbaka. När jag var klar med mitt gnäll fick jag göra lite övningar för att se hur rörlig jag var m.m. (det var jag ej). Därefter föreslog hon att jag skulle genomgå tre omgångar stötvågsbehandling eftersom min pajade plantar-sena förmodligen övergått i något slags kroniskt hopplöst tillstånd.

Utöver det fick jag ett antal övningar jag skulle göra hemma. Exakt vilka dessa är har jag nästan ingen aning om eftersom jag lyckades glömma instruktionerna på ett kafé en timme senare… men de jag minns var:

1. Stretcha vaderna (nedre och övre) fyra ggr om dagen i 30 sek.
2. Massera plantarsenan genom att dra bak stortån med ena handen (så att senan sträcks) och sen trycka på senan ”inåt”.
3. Rulla hålfoten på taggig boll/golfboll/kruskavel 4 ggr om dagen.
4. Klämma ihop tårna så mycket jag kan och sen spreta ut dem på marken så mycket jag kan. Minns ej hur många gånger, förmodligen 4 ggr om dagen.
5. Excentriska tåhävningar 15×3 per fot. En gång om dagen.

Sen skulle jag tänka mer på hur jag går. Nu ska jag gå med hela foten och använda hela min kropp i från-skjut osv. Känner mig som en stropp när jag går. Ska även behålla iläggsulorna, inte främst för plantar faschiit utan för att vila mina sjukt tunna hälkuddar. Jag har alltså dubbeltrubbel.

Så på tisdag nästa vecka ska jag få min första stötvågsbehandling. När alla tre behandlingar är avklarade får jag inte springa på två månader. Sen kanske jag är redo att ta mina första stapplande steg, allt enligt Birgitta.

Återkommer om jag hittar pappren igen.

Inlagd: 2012-09-13
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , , ,
Kommentarer via RSS
5 kommentarer
 • Glöm inte den där balansövningen på hela foten.

  Av: Fika
  Inlagd: 2012-09-13 kl 14:08
 • Intressant och underhållande läsning. Inte underhållande som i skadeglatt då, utan som i att du skriver bra :-)
  Jag kan verkligen rekommendera Hela kroppen. Det var där gick – de är trevliga och proffsiga. Det var där jag fick stötvågsbehandling. Och fick i uppdrag att göra samma övningar som du nämnde. Tyvärr hjälpte det inte mig. Hoppas det hjälper dig!
  Ska bli intressant att läsa vidare.
  Mvh
  Helena

  Av: Helena
  Inlagd: 2012-10-02 kl 21:22
 • Hej igen!
  Funkar det med övningar och stötvågerna?

  Jag har just gjort magnetröntgen och väntar på resultatet. Har börjat få ont i andra foten också. Och i hälsenan typ, känns stum och svullen. Hade du också fått besvär i andra foten?
  Skitåkomma!!!
  Ha det!
  Helena

  Av: Helena
  Inlagd: 2012-10-25 kl 18:10
 • Helt igenom fantastisk läsning, men det är synd om dig också.Jag kan relatera till twar/konstanta viroser/postinfektiös trötthet/Atypisk pneumoni eller vad det nu kan vara för elände.
  Hur går det med Hälmannen? Är Twarmannen ok?

  Av: Eric
  Inlagd: 2013-05-15 kl 16:10
 • Twarmannen mår faktiskt prima dessa dagar. Tyvärr mår Hälmannen desto sämre. En uppdatering kommer på en www nära dig snart!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2013-05-16 kl 22:44
Lämna en kommentar