Kategori: Blogg kartor

Julkalendern: Lucka 1 – ÅRETS TEMA: PYSSEL

Nu startar Kontrakurs julkalender! Eftersom 1-13 december har passerat och kommer aldrig någonsin åter (förrän nästa år) så river vi av luckorna som ett girigt barn gör på sin chokladkalender – på en och samma dag! Men vi öppnar starkt med Lucka 1 som döljer ett storslaget projekt för alla att göra hemma!

Lucka 1 – TEMA: PYSSEL
Årets tema är PYSSEL! På bästa Bengt Alsterlindska HAJK-manér* ska vi göra saker som förgyller julen och kan bli bra julklappar – allt kryddat med lite orientering. Vi ska göra årets julklapp för hand! Jajemän, det är något som snurrar. Men inte råsaftcentrifugen. Vi ska göra något som anses uppfylla just tv-programmet HAJKs programpolicy: Helfestligt, Allmänbildande, Jätteintressant, och Kunskapsorienterande. Jag lägger här till prefixet Orientering. Dvs: O-Hajk. Det vi gör är en glob, som man själv kan utsmycka efter eget tycke och smak. Några exempel är en jättejulgranskula, en jätte-julapelsin (med jättenejlikor instuckna) eller en jätteklubbsymbol, bra tex för er som har en rund klubbsymbol.

Men bäst av allt är väl ändå en O-glob!

*) För den yngsta generationen: Läs mer om Hajk och läs även mer om Bengt.


En klassisk köpe-jordglob. Fin, dyr men lite tråkig.

Innan vi kommer till slutliga O-utseendet på globen börjar vi idag med grundarbetet:
1. Fixa fram en badboll och blås upp (Helfestligt?)
2. Koka ihop papier maché (ursäkta min franska stavning, hur som helst ska det betyda ”tuggat papper” – Aallmänbildande).
3. Plocka fram ett par gamla dagstidningar som du läst (de Jätteintressanta nyheterna i), riv massor med remsor.

4. Ta remsa efter remsa och doppa i det avsvalnade ”ektoplasman” och dra av överflödet på kastrullens kant, därefter lägger du på remsan på badbollen. Upprepa tills du täckt hela badbollen. Tips: häng den i ett snöre som du fäster i ventilen så kommer du åt under.
5. Låt torka X antal timmar, den måste hinna bli rätt torr. Upprepa proceduren tills du gjort minst tre lager som överlappar varandra lite kors och tvärs.

Fortsättning följer…

Inlagd: 2013-12-15
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar