Kategori: Blogg

O-ringenkartan följer inte normen?

På väg till första kontrollen under O-ringens andra etapp blev jag rätt så förvånad när det visade sig att det som på kartan såg ut som en näsa egentligen var en sänka (sänka var också det som kontrolldefinitionen angav). Hur kunde det bli så fel? Det som hade hänt var att man lagt in flera hjälpkurvor med samma ”lutning” mellan två vanliga höjdkurvor vilket ledde till att åtminstone jag läste hjälpkurvan, som kontrollen låg utmed, åt fel håll. Alltså att den lutade ner åt höger istället för vänster (se exempel A nedan).

Det ser ut som att kurvan som går nordväst från branten egentligen är del av en lång smal sänka tillsammans med nordvästra delen av hjälpkurvehöjden som ansluter lilla branten. Hur som helst så har jag lärt mig att man mellan två höjdkurvor inte ska lägga fler än en hjälpkurva som lutar åt samma håll vid ungefär samma plats (även exempel B).

Däremot är det ju helt ok att göra som i exempel C där kurvorna lutar mot varandra. Samma sak gäller exempel E nedan. Alltså helt reko kartering.

Ett till skräckexempel är D ovan. Två hjälpkurvor tätt intill varandra som båda lutar uppåt mot höjden.

Nu har jag endast ritat orienteringskartor i ett par år men var ganska så säker på att man bara fick ha en hjälpkurva mellan varje vanlig höjdkurva. Eftersom dubbla hjälpkurvor använts så konsekvent på O-ringenkartan var jag tvungen att kolla i normen:

103 Form line
An intermediate contour line. Form lines are used where more information can be given about the shape of the ground. They are used only where representation is not possible with ordinary contours. Only one form line may be used between neighbouring contours.

Jag hade rätt. Frågan är om karterarna inte känner till normen eller om de bara struntat i den? Eftersom de använt tjockare stödkurva vid var femte höjdkurva tyder ju det på att de har koll på den senaste normen. Och vad sa kartkontrollanten?

Inlagd: 2009-07-22
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
En kommentar
  • För er som är intresserade: Diskussionen till denna artikel har hamnat här

    Av: Oskar
    Inlagd: 2009-07-25 kl. 23:52
Lämna en kommentar