Kategori: Blogg

Barndomens faror lurar ännu

Som barn hände det att jag lekte med en kompis som bodde nere vid Edsån, i ett sumpigt område nära järnvägen. Framför mig ser jag nu ett dike bredvid stigen, fyllt med höga mäktiga växter med vita stora ”kronor” av blommor i toppen. Det är vad min hjärnas uppslagsverk väljer att visa upp, när jag söker efter ordet ”Björnloka”. Under denna bild står ”Björnloka, som ett större Hundkäx, fast mycket mycket farlig. Bryter du av den grova stammen och kommer åt vätskan fräts du bort helt och hållet.” Jag skulle gissa att det är min barndomsvän som författat texten. Han pekade på de ståtliga växterna, och det skulle inte förvåna mig om där och då sa att han sett någon som dött av växtens gift. På kabelteve kanske. Källa: En 7-årig hjärnas ”Flora för barn”.

Men, som med stor del av den fakta man lär sig av sina barndomsvänner fram till sisådär 15-årsåldern, är det överdrivet med omkring 150-500% procent. Därför har jag sedan länge avdramatiserat Björnlokans frätande förmåga, och idag har jag nästan glömt bort växten. Ända tills efter o-ringens sista etapp.

Björnloka i färg

Förra fredagen, på sista etappen av o-ringen i Eksjö, hetsade jag och en Gävlelöpare varandra till ett riktigt dåligt vägval – rakt igenom ett snårigt och svårlöpt sumpigt område. Vi inledde dessutom med att springa genom ett enormt brännässlesnår, och när jag sedan försökte springa ifrån min konkurrent genom att gena höger hamnade jag i en grönskande och snårig sänka med allehanda konstiga växter som uppenbart hade avsikt att hålla mig kvar i skogen för alltid. Jag fick i princip slå mig fri för att kunna avsluta mitt femdagars. Där och då måste någonting ha hänt. Men för att försöka göra denna historia lite kortare, så upptäckte jag små blåsor på knät samma kväll. Dagen därpå ännu värre gula blåsor, några hade spruckit och det äckliga såret var ett faktum. Jag visste att det inte kunde vara de oskyldiga brännässlorna som orsakat såret, så vad kunde ha hänt mig? Jag kunde inte minnas något annat farligt som knät varit i kontakt med, varken under loppet eller efter. Tung som jag var i skallen efter fredagkvällens sjätte etapp, lyckades jag på något obegriplig vis få direktkontakt med min undermedvetna barndomsupplaga av min hjärnas lexikon. BJÖRNLOKAN!!! blinkade det i röda ilskna versaler.

Första dagen samt efter fyra dygn
T.v: Mitt knä några timmar efter etapp fem. T.h: Knät ca 3 dygn efter etapp fem.

Efter fyra dagar med äckligt svidande variga öppna sår som inte ville läka började även mina lymfkörtlar i ljumsken att ömma. Dessutom hade mina mindre sår på armarna också blivit större och irriterade. Men droppen var när såret på knät började lukta… våt hund!!? Till och med jag insåg att det nu var dags att uppsöka vårdcentralen, vilket är något jag inte gärna gör i onödan. Även om doktorn, som var från Kina, inte hade hört talas om någon liknande skada, ”i Kina har vi inte så mycket skog som här” och trodde jag skållat mig, fick jag den behandling jag behövde: såret blev rengjort, omlagt och jag fick antibiotika mot hudinfektionen. Samt kostnadsfria omläggningar av läkaren i flera dagar. Plötsligt hade Carema vårdcentral stigit högt i aktning hos mig. Nu är såret på bättringsvägen och jag kan lägga detta bakom mig.

Eller? Hur blir det egentligen med barndomens skräckinjagande fakta? Kommer jag återigen lyckas förtränga min rädsla inför denna frätande växt när jag ska ut och orientera? Nja, även om jag aldrig förut råkat ut för detta under alla år kommer jag nog springa omvägar runt allt som påminner om Björnlokor. För denna växt är extremt obehaglig – om man rör den vill säga. Därför kommer här lite fakta och några tips till er stackare som har framför er en närkontakt med herr Björnloka.

Så här kan du lukta om det vill sig riktigt illa!
Akta dig för Björnlokan, i värsta fall kan ditt brännsår börja lukta så här.

Björnloka, (Heracleum sphondylium)
– En stor, flerårig örtväxt som är vanlig i stora delar av landet, främst på ängar och fuktiga områden. Liknar Hundkäx, men är större. Varianten Jättelokan kan bli tre meter hög.
– Tidigare var växten vanlig som prydnadsväxt i trädgårdar, men nu vill Naturvårdsverket helt sonika utrota växten då den ursprungligen inte hör hemma i vår fauna. Den tränger ut andra växter och är skadlig för djur och människor.
– Kontakt med växten ger brännskadeliknande symptom, trots att det inte direkt behöver kännas när man nuddar den. Det är när huden exponeras för sol som ett ämne i Björnlokan reagerar, ämnet är fototoxiskt. Därefter uppstår hudirritation, rodnad och blåsor, som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan kvarstå i veckor och ge ärr. (I mitt fall även infekterade sår som luktar…eh, ja just det: våt hund.)
– Vid kontakt med Björnloka, tvätta direkt med tvål och vatten och undvik solstrålning åtminstone de närmaste veckorna.
– Du skall ej heller äta på björnlokan när du är ute i naturen. Bara så ingen får för sig något annat.

Bonusmaterial: De flesta sidor på nätet handlar antingen om hur man utrotar Björnlokor på bästa sätt, eller artiklar om hur folk skadat sig på växten. Mest tjatigt gnäll alltså. Men en tapper och självutnämnd Sur gammal gubbe står som tur är på Björnlokans sida i denna ojämna Davids kamp mot Goliat. Läs Surmulens blogg. Civilkurage – särskilt inom botaniken – borde alltid uppmuntras!

Inlagd: 2009-08-02
Skrivet av: Daniel
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
4 kommentarer
 • På OL Alternativets ”träningstävling” i Vilhelmina så användes ett karttecken för ”farlig vegetation”, precis denna loka som omnämns här. Tecknet är en variant av stående grönraster, med både horisontella och vertikala linjer. Användbart?

  Av: Zerbembasqwibo
  Inlagd: 2009-08-05 kl. 12:44
 • Nja, jag skulle hellre föreslå övertrycket förbjudet område eftersom ingen bör passera dessa bestar! Snitsla av skiten också!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2009-08-05 kl. 21:24
 • Hittade ett stort parti björnloka ute vid Henriksdal och funderade precis på frågan tidigare idag. Giftig vegetation låter snyggt. Andra växter som ska med? Moses brinnande buske (brännskador vid bra väder men är inte så vanlig)? Brännässlor?

  Av: Joel
  Inlagd: 2009-08-16 kl. 21:17
 • Köttätande växter…

  ”Giftig vegetation” gillar jag också, fast det är ju lite årstidsbundet eftersom vissa av dessa växter bara är farliga sommartid. Kanske ”giftig vegetation sommartid”?

  Av: Daniel
  Inlagd: 2009-08-17 kl. 0:22
Lämna en kommentar