Kategori: Blogg

Bodens sjukvård bådar gott inför o-ringen

Kontrakurs testar: Sjukvården i Boden inför o-ringen 2013.

På väg upp till min semestervistelse i de ödsliga lappmarkerna passade jag på att ta ett stopp vid Sunderbyns sjukhus mellan Boden och Luleå för att snabbrecensera sjukvården inför O-ringen i Boden 2013.

Förväntansfull klev jag av på den ödsligt folktomma perrongen som ligger i anslutning till sjukhuset. Skulle vården verkligen hålla måttet? Kommer den klara av hundratals frakturer, avslitna ledband och enstaka panikångest-patienter (efter 95-minutersbommen på första kontrollen)?

Lågt patienttryck ger plats för många orienterare
Väl inne i sjukhuset slogs jag av att jag knappt såg några människor. Det var en solig augustilördag då norrbottningarna uppenbarligen prioriterade sol, bad och mosslöpning istället. För övrigt noterade jag hur den rena och fräscha byggnaden mer liknar en högskola från 90-talet än ett sjukhus. Jag linkade vidare mot akuten.

20090801582
Kontrakurs testpanel på väg mot Sunderbyns sjukhus med sin o-ringenskada.

Lugna, kunniga och pålästa
Väl på akuten fick jag ett mycket bra bemötande. Där satt några fler stackare, så jag misstänkte att det kunde ta lite någon timme innan det blev min tur, då jag bara hade småblessyrer i jämförelse med ”riktiga” akutfall. Men jag hann knappt hunnit vänta en kvart förrän läkaren kom. Hon hade till och med hunnit läsa på om björnlokans effekter på mänsklig vävnad. Hon var, precis som den övriga personal jag kom i kontakt med, mycket professionell, trevlig och lugn. Hon granskade mitt såriga knä, och konstaterade att det var på väg att läka riktigt fint. Antibiotikan och noggrann sårrengöring hade hjälpt. (Detta var ju någonting jag redan på förväg kände på mig, men eftersom den kinesiske läkaren på min vårdcentral kände sig osäker på björnloke-skador, och därmed tyckte att jag borde få en s.k. ”second opinion” av en annan läkare, var det bäst att dubbelkolla. Jag skulle ju trots allt vara ute i obygden i två veckor och detta var i princip sista chansen att få kontakt med sjukvård som jag hade.)

Slutsats
Om fyra år vet vi hur det gick, då är nämligen O-ringen i Boden 2013 överstökat. Om tävlingsförberedelserna och min egen insats i tävlandet vet jag ingenting, men är arrangemanget lika proffsigt och välskött som sjukhuset i Sunderbyn var under denna stickprovskontroll, ja då kan vi utan oro dra både armar och ben ur led på O-ringen bäst vi vill.

Boden tycks stå beredda redan idag med en kompetent sjukvård.

Inlagd: 2009-08-18
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar