Kategori: Blogg

”Världens bästa orienterare” har hittat hem

Den stora orienteringsnyheten under den gångna veckan var inte alls Järlas sågning i Tyrestaskogen. Nej naturligtvis handlade det om ryktet att ”världens bästa orienterare”, tagit jobbet som säljare på Stockholms finaste (och enda) orienteringsbutik! Kontrakurs reportrar Oskar och Daniel högg självfallet som utsvultna huggormar i blockterräng på denna nyhet, och gjorde en intervju med Orienteringsspecialistens nya butikspersonal, AspLövet.

AspLövet
AspLövet. Här avbildad någonstans i det förra seklet.

Daniel: Hallå där AspLövet, stämmer det att du börjat på Orienteringsspecialisten på Kungsholmen i Stockholm?

– Det stämmer det. Jag sitter just nu på lagret och undrar vad jag gett mig in på. Det har inte sjunkit in ännu men fragment från veckan som gått placerar mig i dom kvarteren.

Daniel: Vi kör väl en sportfråga – ”Hur känns det?”
– Sista gången jag kände efter var på Älgdrevet 1988. TC låg mitt i Ulriksberg, någonstans mellan dom två hus som utgör denna lilla pärla, intill en sjö som har en dimbank liggande över sig 11 månader om året. Jag bommade 30 sekunder på den 4:e kontrollen det året. Det kändes. Efter den resan stängde jag av. Men om jag hade haft känsel kvar är min stora övertygelse att jobbet inte kunde ha gått till en gladare kille.

Oskar: Känns det som om du hittat hem nu, eller är det ännu ett sätt att krampaktigt hålla kvar vid något du egentligen lämnat för länge sedan?
– Jag är lite kluven inför den frågan. Både Ja och Nej skulle jag tro. Men mest ja. Jag har hittat hem. Säg inget till fru AspLövet och Miniknatarna om detta dock.

Daniel: OL-specialisten är en gammal institution inom stockholmsorienteringen. Behövde man nya ol-skor, före internet kom till byn, var det bara att snällt sätta sig på pendeln in till Centralen och knalla upp för trapporna på Kungsholmen. Väl inne i den lilla butiken fanns det Silva och Jalas att välja på. Vad har du själv för minnen av OL-specialisten?
– Jag minns en marinblå college-tröja med ett fett ”OL-Specialisten”-tryck på bröstet. Jag funderade på vad OL stod för under ungdomstiden. Sen kan man ju aldrig glömma den där trappan med 100+ steg som aldrig tar slut. Det är världens bästa backträning att från Centralen besöka butiken. Den trappan kan komma att bli botemedlet mot mina gubbvader. Om nu inte knäna var trasiga också hade jag förmodligen gjort comeback redan 2010.

Oskar: Tänker du låta miniknatarna praoa på ol-specialisten när de hamnar i praotider?
– Ingen kommentar. Vilket i sig är en kommentar så redan där har jag skjutit mig själv i foten. Jag hoppas nog mest att Miniknatarna inte går i pappas fotspår. Lite lycka är dom värda.

Oskar: Kommer bloggen förbli opartisk eller blir det produktplaceringar i bloggen framöver?
– Nu är det ju inte AspLövet som fått jobb även om man kan tro det mellan raderna men givetvis kommer jag produktplacera mitt arbete stenhårt nu. Se fram emot bilder på AspLövet iklädd allt från våtsockor till svarta nylonkläder. (Tänk Centrum OK fast med en lite tjockare kille.)

Daniel: Ja, det ser vi verkligen fram emot. Du kan börja modeblogga här på Kontrakurs. Apropå OL-produkter, GPS-klockan var ju 2000-talets stora orienteringspryl. Vad blir 2010-talets?
– Jag skulle vilja säga stiftklämman men risken är större att det blir sprintskor med Bling-Bling på. 

Daniel: Har du hittat några nya favoriter i sortimentet? Kan du avslöja några nya trender inför hösten?
– Eftersom jag varit borta från sporten ett tag har jag mest dreglat över monsterlamporna. Jag har annars tillbringat den första veckan på lagret med att gräva i kartonger. Toppluva från 70-talet någon?

Oskar: Har du några planer på att försöka förändra/förnya butikens sortiment och/eller image? (Lapin Kulta till försäljning?)
– Nu får man ju enligt lag inte sälja starköl i vanliga butiker och för servering krävs mat så det skiter sig även där. Men tanken är god. Kanske vi ska ha Jukolaveckor på försommaren där jag säljer importerade godsaker från Finland (Citronlakrits, makkara, neonglada kläder, grisar (syltmunkar) och slutligen Memma till extra jobbiga kunder).  Allt man behöver för en fullgod torrträning alltså.

Oskar: Är det här ditt drömjobb? Om inte, vad är drömjobbet för ”världens bästa orienterare”?
– Numera drömmer jag inte om jobb utan om att få springa en klassisk långdistans i vildmark så frågan är omöjlig att svara på men jag kan inte tänka mig ett mer inspirerande jobb.

Oskar: …och till sist: Om du blev helt skadefri, skulle du återgå till orienterandet, eller trivs du med att numera betrakta sporten utifrån?
– Jag skulle kepsa mig till döds redan det första året. På min gravsten skall det stå: ”Jag ledde i alla fall vid rundradion”.

AspLövets orienteringsblogg kan du läsa här.

Inlagd: 2009-09-21
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , , , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar