Kategori: Blogg

Pipa på sista

Nyligen (eller om ärligheten ska fram: i oktober förra året) var jag på en stafett-tävling där många barn och ungdomar deltog. Ganska nära mål stod en liten kille och hans far som gick igenom växligsproceduren. Ungen sade något i stil med: ”jag ska alltså pipa här först innan jag springer till målet?”

Först tänkte jag, va farao snackar gossen om?

Sen förstod jag. Killen, endast några äpplen hög, måste vara för liten för att ha upplevt stiftklämman! Istället för att stämpla vid kontrollerna skulle han ju pipa med sin SI-pinne! Förmodligen var hans klubb så proffsiga att man under alla träningar använt SportIdent, alternativt TouchIdent (nudda skärmen), och aldrig stiftklämmor.

Nu undrar jag: var det här endast en isolerad händelse där endast denna grabb brukade kalla ”pipa” istället för att stämpla, eller om begreppet pipa är utbrett bland ungtuppar runt vårt avlånga land. Själv har jag ju ingen aning eftersom min förening inte har någon ungdomsverksamhet. Hur är det i era klubbar?

Sedan kom jag på en till gammalt begrepp som hängt med länge. Brickan. Tömma brickan! Vadå tömma brickan? Jag har väl aldrig någon bricka med mig ut i skogen! Givetvis menar man sportident-pinnen och begreppet härstammar väl från den tiden man hade Regnly-plattor (Emit)? De måste kallats för brickor eftersom de ser ut som minimala brickor.

Som ni kanske märker hade jag ett ganska långt orienteringsuppehåll mellan 95 och 2006 ungefär.

Inlagd: 2011-04-02
Skrivet av: Oskar
Etiketter: , , , ,
Kommentarer via RSS
En kommentar
  • Själv har jag varken tömt bricka eller häftat med stiftklämma (förutom i jympan och det var kul). Och som den ungtupp jag är säger BLIPPA. Alltså att jag måste komma ihåg att blippa innan jag går i mål. På samma sätt som jag ofta säger KON om SKÄRMEN. jag är nästan som en ungdom! och det här är nästan som P1:s ”Språket”!

    Av: a.w.e.
    Inlagd: 2011-04-04 kl. 23:18
Lämna en kommentar