Kategori: Blogg

La lumière du monstre (I)

Man kan tro att nattorienteringssäsongen nu – med sommartid, barmark och allt det där – är över. Inget kunde vara mer fel. DET ÄR NU DET BÖRJAR! Redan imorgon, fredag 8 april, är det nattävlingar runt om i norden (en snabbtitt på Eventor och jag räknar till ca 1600 som ska ut i fredagsnatten bara i Sverige). Sen är det några veckor av förberedelser inför årets stora hyllning till nattorienteringens ära – 10MILA.

Apropå förberedelser. Det handlar inte bara om att lära sig orientera i lampans sken. Som Oskar skrev tidigare här kan det likväl handla om den ultimata musiken när man nattorienterar. Självklart har jag å kontrakurs vägnar börjat skissa på en monsterlampa som gör skäl för sitt namn. Jag vill inte avslöja för mycket men det kommer naturligtvis handla om hög musik i kombination med monstruöst starka lampor (ja, det ska vara plural här). Med mera.


La lumière du monstre

Som pilotprojekt inför färdigställandet av denna mardrömsmakapär har jag därför börjat laborera med en skapelse som förhoppningsvis ska ta mig runt 12 km på sveriges grymmaste orienteringsskog på fredag. Jag vill inte säga för mycket ifall det blir ett becksvart fiasko halvvägs ut i skogen. Men åtminstone kan jag säga att LED:en, som är av amerikanskt känt fabrikat, skrävlar om att kunna klämma ut tretusen lumen totalt ur de totalt fyra LED:arna. För att testa detta gick jag ut bakom husknuten för att duellera min gamla Mila Zenith mot min nya Kontralamp:1 (som prototypen heter). Tämligen ovetenskapligt tog jag helt sonika ut lamporna och fotade ljusbilden på fri hand (men med samma slutare och bländare givetvis).


Trotjänaren Mila Zenith presterade denna ljusbild. Lär vara ca 1000 lumen, och kostade med batteri drygt 3,5 lök för drygt 2 år sedan.


Pga. att den strömbegränsande kretsen ej var färdigställd så pressades Kontralamp:1 att lysa på en bra bit över den rekommenderade strömstyrkan. Men den verkar ha överlevt. Och vilket strålande soligt väder jag fick där ute i skogen! Pris för lampa och batteri m komponenter kostade strax över 1 lax.

Spännande? Ja, fortsättning följer…

Inlagd: 2011-04-07
Skrivet av: Daniel
Kommentarer via RSS
3 kommentarer
 • Spännande!!!!!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2011-04-07 kl. 19:01
 • Om trollen spricker och varulvar springer i solsken så behöver man ju inte oroa sig så länge du är i skogen.

  Av: Karin
  Inlagd: 2011-04-08 kl. 8:31
 • Fortsättning följer? Don’t leave me haning!!

  Av: Oskar
  Inlagd: 2011-04-09 kl. 23:45
Lämna en kommentar