Kategori: Blogg

Unboxing: Långa nattens folk

För nåra dar sen när jag som vanligt bara slappade hemma, hade noll tankar på orientering (möjligen förträngde jag någon ångestkänsla av att 10MILA närmade sig och min fysik noterade nya bottenrekord) och gjorde något halvt meningslöst hörde jag en 174-sidig duns på hallmattan. Jag skyndade dit och kollade – vad var nu detta jag hade beställt, hann jag tänka innan jag såg 10MILA-loggan. Yes, tänkte jag. Äntligen börjar det trilla in lite gratis recensionsexemplar av dyra ol-prylar till Kontrakurs! Jag fattade ju att det var den efterlängtade 10MILA-boken som hade kommit. Nöjd och upprymd sprang jag och hämtade videokameran. Det här skulle förevigas i en unboxing-video! Tyvärr var batteriet slut och minneskortet på villovägar, så jag fick göra ett unboxing-bildspel i stället. Detta är faktiskt en ännu bättre idé, för jag har markerat allt text där jag snackar skitsnack i jobbig svårläst grön färg så ni istället kan fokusera på det viktiga=svart text.


”Japp, vad har vi här då, ser ut som ett paket till Kontrakurs som landat på mina nästan oanvända bara perfekt insprungna VJ Supra! (Storlek 43, de är dina för 800 spänn. BVSA.) Ett paket från 10MILA! Det känns som en bok, troligen vill någon att det kreddiga Kontrakurs ska recensera den nya jubileumsboken. Åkejrå, kan jag väl.”


”Då ska vi se… förpackningen är i kartong från Posten AB, känns bra – det andas svensk gammal kvalitet och tradition. Nu sliter jag upp tejpen som täcker öppningen här på kortsidan här så ser vi….jo det är en bok…och en lapp…..boken heter Långa nattens folk och på lappen står säkert något riktigt smörigt för att vi ska ge den goda recensioner. Nähä… ’Här kommer den beställda boken. Vad vi kan se har du ännu inte betalat den.’. Vafa….. 270 spänn! Nähä, nu åker helt klart de ’kritiska glasögonen’ på mitt recensent-jag!” Jag minns att jag skrev på en beställningslista på 10MILAs jubileumslopp för snart ett år sen, och undrat var boken blivit av. Här var den alltså.


Första intrycket blir att bokens framsida inte är helt perfekt i trycket. Någonting gör att den i ett visst ljus och i en viss exakt vinkel ser lite dammig ut, fastän jag just dammtorkat den! Ajaj, detta börjar inte bra. För att göra allt sju resor värre trillar det just då ut en lapp ur boken. Neeej – det är en korrekturlapp! Första intrycket var långt under förväntan. Detta är ändå en bok som kostar 270 spänn! Men innanför pärmen ligger något som kanske kan få upp ”första intrycket-betyget”: en DVD med massa gamla härliga journalklipp från något dammigt filmarkiv? Döm om min besvikelse när jag inser att det är en CD-rom. Men kanske är det radioklipp från SR:s arkiv? Nej inte det heller, bara ett antal textfiler på, visar det sig. Vojne vojne/OMGWTFBBQ: Det här lär ju bli en tuff match för 10MILA-boken!


Resultatet av unboxingen so far: posten-kartongen som andades kvalitet, boken itself, brevet från författaren som hoppas att jag finner boken läsvärd (det återstår att se…) och att jag cashar ut cashen. (Jag frågar mig själv – hoppas han att jag vill betala endast om jag tycker att boken är läsvärd, eller måste jag betala?) Därefter korrekturlappen med hela tre (3) sakfel. Sist ser vi CD-romskivan med några texter som inte fick plats i boken. (Eller?)

Okej. Jag tar ett djupt andetag och öppnar boken likt när man plockar upp kartan vid startsignalen på första etappen på ett 5-dagars. Nu blir det ett enda långt totalfiasko eller succé. Eller bara något mediokert, precis som vanligt.
Utan att läsa särskilt mycket bläddrar jag fram och tillbaks, ögnar igenom gamla nostalgiska bilder och läser brottstycken ur texterna. Jag fastnar för allt, det här är precis det jag krävde av boken, eller snarare ännu mer! De gamla historierna, sanna skrönor rättare sagt. Den okände insändaren som berättar hur han drog med sig klungan på långa natten på fel sida om en flera kilometer lång sjö, tills en kvinna öppnar en stugdörr och hojtar ”Pojkar, ni är på fel sida sjön. Tiomila är på andra sidan.” Eller hur det egentligen gick till när att halva orienteringssverige utrustades med vita outslitliga mössor med reklam för en tidning som strax därpå inte längre var sponsor för tävlingen. Och när nya produkter revolutionerade sporten. Det elektroniska stämplingssystemet från Regnly, och den monstruöst starka lampan med halogenlyse som användes av Ludvika för första gången. Året var 1973 och detta ”hemliga vapen” ledde dem ända till seger! (”Plex” som rapporterade från skogen sägs ha trott att det kom en buss körandes när Ludvika stämplade!)

Så där håller det på, boken igenom. Underbart.


Varje år har fått ett eget uppslag med intressanta och spännande historier, eller bara lite tidstypisk kuriosa. Här t ex. 1963, året efter gulsots-uppehållet: Rotebro vann sin enda seger med ”hälften oldboys” och hade på den tiden inte råd att fira annat med en fika, man höll nämligen på att bygga klubbstugan i grusgropen så firandet fick utgöras av att släpa plank.

Annars fokuserar boken ganska mycket på det som titeln antyder – just den långa natten och alla historier som samlats under 10milanätterna. Då kan man fråga sig hur damernas 10MILA berörs i denna bok. Jodå, så klart finns de med också. Men jag anar en vilja på flera ställen i texterna att förnya damernas 10MILA i framtiden, gärna med några nattsträckor (tex start i gryningen) och några större utmaningar. Vilket har en poäng. Eftersom 10MILA alltid har handlat om nattorientering och vissa längre utmanande sträckor så blir damkavlen som den ser ut nu lätt att förkasta som en mycket mindre utmaning. Lite andra texter om 10MILA i framtiden finns också. Där framgår bland annat att en nyhet vi kommer få se redan nästa år är att man på prov kommer att ersätta långa natten med en sprint.

Nejdå, jag skulle bara testa om ni var vakna fortfarande.

Jag utnämner härmed detta till 2011 års julklapp. Får du en av tomten och redan har en gör det inget. Den här kan man inte få nog av!

Sist och slutligen vill jag säga att den här boken känns som en soft pryl. Grym!!!/Awesome!!! Jag bläddrar lite till och sätter mig vid datorn för att pröjsa. Jag ler hela vägen till internetbanken – det här var väntan värd! Till och med klart värd pengarna. För alla andra nostalginördar som är precis lika insnöade som jag:
KÖÖÖÖÖP!

Inlagd: 2011-04-21
Skrivet av: Daniel
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
2 kommentarer
 • Tack för dina positiva omdömen i den svarta texten. Det värmer. Bara en kommentar om det gröna. Filmklipp och/eller radioklipp. Hur mycket tror du man får hemburet för 270 spänn?? Men kul att du uppskattar vad vi åstadkommit av de dammiga luntorna,

  Av: göran hyttfors
  Inlagd: 2011-05-02 kl. 22:23
 • Nejdå, det är inte realistiskt att kräva en DVD med gammalt filmmaterial, det var mest en önskedröm från min sida. Ett sånt här projekt måste kräva enormt mycket jobb och det är väl som allt annat i orienteringsvärlden inte direkt vinstdrivande. (Men en orienteringshistorisk film skulle kunna bli ett annat spännande projekt.)

  Jag har hunnit läsa lite mer av alla otroliga 10mila-anekdoter, det är något visst med en tävling som ger upphov till så många fantastiska händelser och minnen, kul att ni lyckats fånga detta med hjälp av texterna. Det är roligt att materialet – inte minst alla bilderna – bevaras och sprids. Hoppas att många nu upptäcker boken!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2011-05-02 kl. 23:35
Lämna en kommentar