Kategori: Blogg

Kontralendern: Lucka 3

Vi ska ägna hela helgen åt den nya temaföljetongen i Kontralendern: ”Sällsamheter i orienteringsskogen”. Det är sånt som vi aldrig ser när vi hastar förbi i jakt på segern. Eller så ser vi dem, börjar fundera på vad det kan vara för något, och tappar koncentrationen och gör en halvminuterskrok in till kontrollen. Eller så har vi tappat fokus för länge sedan, och råkar stöta på dessa konstigheter mitt under svampplockningen, och traskar förbryllat vidare mot målet. Här ska vi reder vi ut några av dessa besynnerliga saker! Varning utfärdas för den som är lättskrämd av mystik.


På lördagens uthängning av kontroller fick jag syn på ett präktigt röse på kartan. Jag har alltid gillat rösen: de är tydliga och bra att läsa in sig på, de är gamla, de är fina konstruktioner, de är praktiska och de är av sten. Och karttecknet är snyggt! Jag valde att vika av från strecket på väg mot min kontroll för att beskåda ett av dessa rösen i lugn och ro. Rös-spotting skall icke ske under stress.

image

Döm om min förvåning när röset var en nedrasad stenhög med en brun telefonstolpe nedborrad i mitten! Därpå satt en grå kraftig metallcylinder. MYSTIK!

image

Här ser man vem som skapat detta mystiska element mitt i den djupa skogen. Tack för det Televerket. Någonting gav mig känslan att apparaturen ej längre var i drift. Men vad kunde detta vara? Det kanske var tur att jag inte hade med mig verktygslådan för då hade jag fått en plötslig ingivelse att skruva upp den.

image

Mystiken tätnade betydligt när jag tittade på den tillhörande metallstolpen bakom. En rad plaketter med märkliga inskriptioner och tecken. Rena rama Da Vinci Koden! Kunde det vara koordinater, eller frekvenser. Kanske var detta helt enkelt en svunnen del av ett tidigt mobilnät, en riktig telekom-relik? Pratar vi NMT-nätet till och med? Hur fick den ström? Var stolpen avkapad i efterhand, eller hade den varit av fullängd med en antenn längst upp? Hade närheten till Nackamasterna någonting att göra med den?

(Observera att orienterarna har varit här på stolpen också och ”märkt revir” – vi är uppenbarligen skogens motsvarighet till betongens graffittimålare, lämnar våra ”tags” överallt i skogen där vi kommer åt.)

Det vore givande att få höra en förstahandsrapport från någon som arbetat på Televerket då det begav sig. Ge er tillkänna – gärna under mystiskt pseudonym – och läck lite klassifierad information!

Inlagd: 2011-12-06
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , ,
Kommentarer via RSS
3 kommentarer
 • Det där är stolpen som jag alltid försöker plocka som sista säkra i Nckareservatet. Sen går jag alltid snett. Finns det möjligen ett samband?

  Av: Stryparn
  Inlagd: 2011-12-11 kl. 21:34
 • Mystiskt! Det gör ju grejen bara ännu mer intressant! Det måste finnas ett samband. Hädanefter får vi kalla den ”Stryparns stolpe”.

  Av: Daniel
  Inlagd: 2011-12-13 kl. 9:53
 • Du har hittat en PCM förstärkare från 60-70 talet. Ett sätt att skicka digital PCM (telefon) över äldre (1930-1960) blykablar. Den är strömförande så om du öppnar, förutom gasen i blykablarna som kan vara skadlig för din hälsa, så kan du också få en rejäl stöt.
  PCM boxen och kablarna måste vara helt slutna, så om bara lite luft kommer in eller läcker ut så har du Telia personal (om nu Telia finns kvar, det finns alltid någon som tar hand om telefonin) på plats.
  Så det ser gammalt och farligt ut. Det är det också. Det finns PCM behållare på nästan alla större vägar i Stockholmstrakten.

  Av: LOst
  Inlagd: 2020-09-27 kl. 20:39
Lämna en kommentar