Kategori: Blogg

Snart kan alla rita orienteringskartor!

Efter lite diskussioner till ett tidigare inlägg för ett par år sedan har jag tänkt dra igång en artikelserie kring kartritning av orienteringskartor för gemene man. Problemet har dock varit att gemene man inte kan börja utan att först lagt ut ett antal lakan på programmet OCAD. Så därför har det inte känts så värst relevant att informera folk som ändå inget kan göra. Billigaste versionen av OCAD 11 ”Starter” (max 10000 objekt = minikartor) går loss för 150 EUR och standardversionen kostar 483 EUR. Lite saftigt att punga för den som inte tänkt leva på kartritning utan bara vill rita en liten karta över sina kvarter…

Ett annat problem har varit att OCAD endast finns till Windows vilket utesluter alla Mac-användare (inklusive mig själv). Nu går ju det att lösa med Windows-emulator, men helst vill man ju kunna köra native!

Nu finns det snart inga ursäkter längre att vänta på Kartritning for dummies eftersom en härlig entusiast från Tyskland vid namn Thomas Schöps har dragit igång projektet Open Orienteering Mapper, ett gratisprogram tänkt att fungera på ungefär samma sätt som OCAD! Och inte nog med det, programmet fungerar inte bara i Windows utan även på Mac och i Unix!! Hurra!! Klapp klapp klapp!!


Mac-varianten av Open Orienteering Mapper som öppnat mitt senaste kartjobb


Lite närmare

Just nu befinner man sig fortfarande i alpha-stadie (version 0.3.1) men programmet är redan nästan ett värdigt komplement till OCAD. Än så länge finns det bara färdigkompilerade paket för Linux och Windows men efter lite meck lyckades jag kompilera programmet till Mac och damn det funkade faktiskt skitbra! Dock krävs det att man har massa ramverk installerade i datorn och det har ju bara jag. Typ. Snart får vi nog till en självständig version till Mac. Återkommer!

Vad gäller funktionaliteten leder OCAD stort fortfarande men med tanke på att man drog igång projektet för mindre än ett år sedan så tror jag att detta kan bli något riktigt mäktigt!

Innan programmet hamnat i stabilt skick filar jag på lite nybörjarguider och återkommer när det börjar hända grejer!

Inlagd: 2012-09-21
Skrivet av: Oskar
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
2 kommentarer
  • Trevligt att läsä om möjligheter i kartritningen. Skaffade extra jobb för att ha råd att köpa Ocad 12 med shp-import. Undrar om import av shp-filer funkar i snurran och om ni har testat detta?
    Har kollat lite själv men kommer inte riktigt vidare med mina funderingar. Detta beror kanske på att min nyköpta android inte gör som jag vill. Får inte gps:en att funka med gamla filer och nya kartor har 20 meters fel på avståndet. Låter kanske osrtrukturerad men undrar om ni kanske planerar någon gemensam sittning oh om man kan delta för att höja sig från träskett.

    Av: Reijo Korhonen
    Inlagd: 2017-10-27 kl. 17:56
Lämna en kommentar