Kategori: Blogg

Årets julklapp?

Journalisten och orienteraren Sverker Tirén från Hellas har dragit igång en maffig reklamkampanj för sin roman. Dels såg jag honom ta in beställningar ute på Tullingetävlingarna och dels kunde man se reklambladet för boken i ett klipp på SVT Play där Jacob Hård visar vilka pennor som gäller i kommentatorshytten på världscuptävlingarna i vinter!

Hur som helst, jag har själv inte läst boken och har ingen aning om den är urbra eller inte urbra, men hör bara vad dessa typer har att säga om boken, som på reklambladet benäms som ”klassikerroman i orienteringsmiljö”:

Annika Billstam: ”Sluta med din förbannade idrott är en vacker och sällsam roman, en melankolisk och mörk historia. Läsaren får följa en vilsen veteran med både tvivel och tro på sin skogsidrott. Här bjuds roande iakttagelser och många ljusa glimtar, som från en pannlampas strålkastarsken.”

Eller varför inte Anders Gärderud: ”Boken behandlar ämnen som verkligen berör. Författaren har ett elegant språk med en återkommande humoristisk underton som gör varje sida och varje kapitel läsvärda. Faktiskt blir man emellanåt påmind om självaste George Bernard Shaw, nobelpristaga- ren 1925.”

Eftersom det här inte är en recension är det svårt att säga rakt ut att ni borde beställa boken, men med tanke på det något smala genren orienterings-romaner anser jag att alla OL-nördar bör passa på för det är ju inte ofta vi bortskäms med något i denna genre.

Well, att ni inte vågar beställa denna roman förstår jag. Istället får ni då vänta på en recension här efter att jag läst boken! God Jul!

Inlagd: 2012-11-23
Skrivet av: Oskar
Etiketter: ,
Kommentarer via RSS
7 kommentarer
 • Vi fick vårt exemplar igår….

  Av: Jakob
  Inlagd: 2012-12-18 kl. 22:26
 • Varning – Gnällspik på tråden.
  Satt i långa midvinternatten och skulle ta reda på lite säkrare fakta om Göran Hyttfors.
  ”Vem är det”, undrar min kompis Leif Eriksson från sitt norska hemvist. Leif är författare, med mera, en gång malmbylöpare, jämnbra med Jörgen Mårtensson, men det där med hälsenor…

  Snubblade in på nätkommentarer. En av dem bevisar att jag erövrade brons i en gnälltävling 2009 (A:t-diskussion om Hellas utländska löpare). En medalj jag kan behöva.

  Är i marginalen medskyldig också till den av Hyttfors framtagna ”Långa nattens folk” (se artikelbidrag i boken). Till den skulle jag också ha gjort en rad ytterligare intervjuer, med exempelvis Erik Sjölander, Sven Gärderud, Bertil Norman, Anders Morelius, Kalle Johansson, Lennart Stenberg. Kroknade mitt i loppet, mental kollaps, brist på sund vätska.

  Nu har jag, som Oskar påpekar, gjort mitt bästa för att kränga en roman som åtminstone på ytan handlar om orientering; jag har, tillsammans med ännu äldre orienterare, tagit upp beställningar på en vara som ingen i höstas hade en chans att förhandsgranska, förutom tre noga utvalda och med friex fräckt betalda förlöpare:
  Pelle Elfström, Annika Billstam och Anders Gärderud. Och som redan sagts: Läs vad de skrev..! Man kan häpna.

  Produktplaceringen, i form av ett propagandablad och via Jacob Hård, genomfördes i samråd med Sveriges Televisions styrelse, SVT Sport, Förlagskoncernen Hyttfors VD i Rembofilialen, samt efter grannlaga förhands-och efterhandskontroll av författaren själv.

  Det vimlar av korrekturfel i boken. Hyttfors oskyldig. Han har gjort sitt bästa men knappast jag. Kan bättre. En lista över de mest konstiga felen och de mest tilltrasslade, snåriga meningarna kommer att blottas på min blogg.
  Hör av er med bidrag till den listan, kamrater i skogen!
  Det blir min sista önskan i natten.

  Av: Sverker Tirén
  Inlagd: 2012-12-23 kl. 3:28
 • Jag har läst tre kapitel! Blir jag den som får äran att recensera måntro? Korrfel är det väl ingen som bryr sig om nu för tiden? Då skulle inte DN se ut som den gör.

  Av: karinf
  Inlagd: 2013-02-17 kl. 20:27
 • Jag har läst hela. Men har inte hunnit recensera än. Så skynda på Karin!

  Av: Oskar Karlin
  Inlagd: 2013-04-30 kl. 13:08
 • Jag beställde ett förstaupplageexemplar som julklapp till mig själv. Den står bredvid min andra OL-litteratur och glänser ikapp.
  Men, som vanligt när det kommer till bokläsning, är det någonting som jag mest väntar på att det ska bli av… (Ganska märkligt då orienteringslitteratur är något som står högt på min inofficiella måste-läsa-lista, och bara initiativet att skriva en roman i ämnet måste uppmuntras på alla sätt.)

  Men kanske jag hinner före både Oskar och Karin att recensera! Eller så gör vi var sin recension. Jag vågar nästan lova – snart kommer den!

  Av: Daniel
  Inlagd: 2013-05-01 kl. 10:38
 • Jag har också läst hela nu! Ska jag skriva? Vi kan skriva två(tre?) oberoende? jag börjar nu (är ändå sjuk och vågar inte röra mig av rädsla att det ska påverka tillfriskningen. måste bli frisk till lördag, måste bli frisk).

  Av: karinf
  Inlagd: 2013-05-01 kl. 11:35
 • Finns boken fortfarande att beställa? Önskar isåfall ett ex, tack

  Av: Barbro Grufman
  Inlagd: 2015-12-03 kl. 15:17
Lämna en kommentar