Kategori: Blogg kartor

Julkalendern: Lucka 12 – FANTASY VS. KARTPORR

Tolkien är tillbaka igen, numer lika väntad som Tomten till jul. Jag har inte läst hans böcker, men vad vore hans författarskap utan kartorna? Googla på ”tolkien + maps” så får du kanske svar. Eller gå in på Reddit:s MapPorns diskussioner om Tolkiens kartor. Snacket där är mer insnöat än
värsta orienterings-kartforumet! Tänk vad många som skulle börja orientera om de bara insåg spänningen och lajvarkänslan som finns i att springa en långdistans i vildmarken, eller bara en nattorientering i närskogen.


Blå är Bilbo’s vägval i ”Hobbit”, Röd är Frodos vägval till Domedagsberget. Svårt att avgöra en segrare då de har olika banor och mål. Gul och grön då?

För den som vill se mer av Tolkiens kartor kan gå in på filmbolagets sida, där finns en interaktiv karta. Kanske något för förbundet att börja med för att locka nytt blod till sporten?

Tänk följande: En interaktiv kartan över er egen skog som skickas ut till alla kommunens innevånare. Och gärna en app att ladda ned till surfplattor och smarta telefoner. Kartan är bruntonad, lite lätt retuscherad likt en handritad Tolkien dito där man klickar in på små fantasymålade motiv över ”den gamla torpruinen där Kal-Oskar och Ada-Ida bodde i början av 1800-talet och knogade på potatisåkern samtidigt som de hade problem med överhögheten som inte gjorde livet lättare”. Och så en iscensatt klipp likt ett mini-kostymdrama där länsman kommer och frågar om varför de missade söndagens kyrkbesök (anledningen var närmast dödlig lunginflammation) etc etc…

Inlagd: 2013-12-15
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar