Kategori: Blogg

Julkalendern: Lucka 14 – DAGS ATT ANGLIFIERA OCH TOUGH:A TILL OSS?

Löpningens stora framgång de senaste åren verkar ha smittat av sig även på orienteringen. Eller i alla fall nästan. För det som började som en våg av nya långdistanslöpare som framförallt höll sig till landsvägar övergick snart till även de som vågade sig in på allt mindre vägar i skogen och in bland de ojämnare stigarna i skogen. Nu älskar även löparfolket fjällöpning och trailrunning, trail-o. Motionärerna vill prova på mer utmanande och nyskapande moment så som myrlöpning. Fortfarande utan karta?

Dessutom har ju hårding-tävling och arméträning blivit populärt även i Sverige. Från Tjurruset (genom kärr och blöta), Sträcklöpet (rakt genom skogen) till de mer engelskklingande Tough Viking (över containrar och genom strömförande elkablar) och Nordic Military Training (släpa på tunga däck och annat jobbigt).


Tough

Härom dagen hörde jag talas om något som hette ”Skyrunning” och sökandes efter svar fann jag även ”Fell Running”. Oavsett innehåll verkar engelska och lite udda termer vara det som lockar, även om det är ungefär samma sak som orienterare testat under decennier. Kanske dags för orienteringen att byta till ett gångbart engelskt namn för att uppnå det som många orienterare verkar längta efter: ett erkännande för sin fritidssysselsättning, eller helt enkelt att nå statusen som en OS-sport.

Dags för orienteringen nu eller? Vad skulle det kunna heta då, i stället för ”orienteering”? Map running? Wilderness treasure hunting? MAPNAV? En personlig favorit är ”E.T.M.R.A.M.C.M.N.” (Extremely Tough Marsh Running And Mountain Conquering Map Navigation).

Länkar:
Strecklöpet
Nordic Military Training
Tough Viking
Fell Running
Skyrunning

Inlagd: 2013-12-15
Skrivet av: Daniel
Etiketter:
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar