Kategori: Blogg kartor

Julkalendern: Lucka 17 – IDIOT-O

Idag presenterar Kontrakurs en helt ny teknikövning (med jultema så klart) som jag förmodar aldrig förut har testats. Dock har inspiration hämtat från tidigare nämnda gran-gps-rutt som vi skrev om i lucka 7.

Övningens syfte
Detta är en perfekt övning för en julavslutning, eftersom orienteringsbanans utseende är specialanpassad för just denna granarnas högtid. Vi kommer att sätta fokus på att tvingas vrida på huvudet och lyfta blicken och därmed upptäcka viktiga terrängföremål, och inte bara stirra rakt fram (för att allt för sent inse att man är på väg käpprätt ut från orienteringsbanan som så många gånger förr).

Inofficiellt syfte
Men det egentliga syftet kan likaväl vara att tränaren får stå och se på när hens adepter springer omkring och ser allmänt fåniga ut, gärna med videokamera. Observera även att detta är helt frivilligt och utövarna gör detta på egen risk – artikelförfattaren och Kontrakurs tar inte på sig något som helst ansvar. Med detta sagt – ut i skogen (på egen risk) och få er en riktig teknikläxa!

Material:
Du behöver två toarullar (helst) utan toapapper på, en sax, en snörstump (gärna elastisk), en rulle hållbar tejp, en karta, en svart spritpenna. Du kan även använda en häftapparat och en röd och mörkgrön tuschpenna. För ökad svårighetsgrad använder du hushållspappersrullar istället för toarullar:

Ibland behövs det inte någon dyr digital teknik för en lyckad teknikträning.

Gör så här:
1. ”Fasa av”på ena ändan av sidan av toarullen genom att klippa av en ”skärva” med sax, så att den liksom sluter tätt mot ögat när du tittar genom rullen. Samma sak med den andra rullen. Gör hål i delen som inte är avfasad på båda rullarna, där drar du genom snöret och knyter fast:

2. Fäst ihop de andra ”oklippta” ändarna med varandra (så som jag gjort här på bilden nedan kommer knappast hålla länge, dra tejpen runt båda rullarna ett par varv istället). Du har nu gjort ett par toarulls-kikar-glasögon som begränsar orienterarens synfält drastiskt. Har du gjort rätt ska bäraren bara se som i en kikare fast utan förstoring. Så här ser den ut:

Om den sitter dåligt är det bara att tejpa fast grejen på huvudet – gärna med silvertejp i ansiktet och håret.


Så här bra sitter den jag gjorde. Notera den instruktiva texten ”Eye” och ”Forest” på toarullen. Personen på bilden vill förbli anonym.

3. Rita en teknikbana i form av lämpligt julmotiv, där linjerna mellan kontrollerna är tuschade i svart. Löparna ska ”gå rakt på” och tvingas ”tänka utanför linjen” (eller snarare titta utanför linjen) för att se något i terrängen att orientera efter och med toarullarna på ögonen tvingas vrida huvudet åt alla möjliga håll. Kontrollringarna kan du göra som röda julgranskulor (ringar). Rita även lite mörkgrönt längs linjerna så det inte blir för lätt, och samtidigt får granen att se mer realistisk ut. Löparna startar banan vid julgransfoten och springer åt var sitt håll:

”Julgransmetoden”, spridningsmetoden som lär ha använts på OK Rotvältans mellandagsstafett 1974.

4. Filma löparna ute i skogen, se till att de inte fuskar och tar av sig toarullarna. Lägg sedan upp filmen på Youtube och skriv en kommentar här bredvid så alla får se hur övningen gick. Har de varit duktiga har de även ett fint minne i form av ett gran-format spår att quickrouta, skriva ut och sätta upp på väggen.

Inlagd: 2013-12-17
Skrivet av: Daniel
Etiketter: , , , , , ,
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar