Kategori: Blogg kartor

Julkalendern: Lucka 18 – O-GLOBEN TAR FORM

Sådärja. Nu har pysslet fått nytändning och globen draperats i kartor. Vi kan kalla det o-glob-kartnorm, dvs diverse tiotusendelskartor i en salig röra.


Den ser rätt ojämn ut här på bilden, men det kommer jämna ut sig en del när den torkat.

Först var jag lite noggrann och tänkte mig att det skulle bli en och samma karta över hela, lite som jordgloben här ovan fast med en orienteringskarta. Några kartbitar råkade hamna upp och ned av misstag, sen insåg jag det orimliga i att ens försöka vara noggrann så jag och smackade bokstavligen på allt möjligt:


Jag släppte snart tanken på att få en och samma karta på globen…

Fortsättningen?
• Från början hade jag en tanke på att man skulle kunna lysa upp globen inifrån, men lagren av papper är på många ställen allt för tjocka och det ser inte så häftigt ut. Man skulle ju kunna belysa den med en spotlight. Men istället tänkte jag experimentera med lite olika lösningar som jag monterar genom ”jordskorpan”: led-dioder och/eller fiberoptik, det sistnämnda kan nog vara lite väl tids- och tålamodsprövande.
• Sen hade jag tänkt att bygga en traditionell jordglobsställning av metall så att globen kan snurra likt en riktig jordglob (se bild ovan). Nu lutar det mer åt en vertikalt hängande i ett snöre.
• Hålet i botten måste jag göra något åt. Kanske blir ett lock av kartor som man kan öppna.

Inlagd: 2013-12-18
Skrivet av: Daniel
Etiketter:
Kommentarer via RSS
Lämna en kommentar