Kategori: Blogg kartor

Julkalender: Lucka 19 – O-GLOBEN KLAR

Nu var det dags att avsluta det här pysslet med o-globen. Efter att ha funderat lite på belysning beslöt jag mig för att ta den enkla vägen ut. 10 vita ledlampor i en batteridriven slinga fick bli snabbfixen. Det finns ju andra saker att hinna göra innan jul…

Först gjorde jag ett test med en vanlig liten ”päronglödlampa” i. Som jag skrev igår i Lucka 18 så tycker jag inte det såg så lyckat ut:

Mina weapon of choice: limpistol, papperskniv och ledljusslinga med små dioder:

Steg 1 var att skära upp hål för dioderna. Jag var inte så noggrann, jag tänkte bara trycka in dioderna inifrån och limma på. tyvärr var jag inte så noggrann med knivtekniken heller, slant två gånger och skar mig i tummen (fast detta under steg 3).

Steg 2 var att trycka i dioderna och få dem att fästa med lim utan att det blev för stora limklumpar utanpå. Det enda viktiga tips jag kan ge här är att man måste vänta ganska länge innan sånt här lim stelnar, 1-2 minuter får man sitta och hålla fast dioden innan den sitter.

Steg 3: Skär bort ev. stelnat överflödigt lim runt dioden om man vill. (Men akta dig för kniven!) Och fäst ett snöre för upphängning. Men nu orkar jag inte göra mer just nu på det här projektet utan tycker att jag kan kalla mig KLAR!!!

A ”world of O”…

Slutord
Eftersom den är batteridriven är det bara att hänga var som helst. Batteripacket kan man lägga ned inuti bollen, även om det finns smartare lösningar om man vill kunna sätta på och stänga av den enkelt. Och i framtiden kanske jag gör den nätströmdriven för att slippa batterierna. Tänk på att den är lite fuktkänslig, så utomhus eller i badrummet kanske inte är optimalt…
Själv tänkte jag hänga den över min unges lilla säng så att hon har något att drömma om inför framtiden. Alla kontroller hon ska hitta i sitt liv, alla stigar hon ska upptäcka och alla långa-nattensträckor hon ska ut på. (Vadå tvinga på sina barn sina intressen – inte jag väl?)

Inlagd: 2013-12-19
Skrivet av: Daniel
Kommentarer via RSS
3 kommentarer
 • Kan man få se globen bredvid en sportident-pinne så att man förstår hur stor den är?

  Av: Oskar Karlin
  Inlagd: 2013-12-22 kl. 23:09
 • Grym boll

  Av: O-Ringenfarsan
  Inlagd: 2014-03-29 kl. 9:29
 • Grym boll! Det handlar inte om tvång, utan att ge sina barn gåvan att själva få upptäcka den ultimata livsstilen. Det är snarast synd om bollsportsföräldrarnas barn, som inte får chansen att födas in i en äkta OL-familj!

  Av: O-Ringenfarsan
  Inlagd: 2014-03-29 kl. 9:29
Lämna en kommentar