Kategori: Blogg

”Quickroute” för Mac stavas QDRoute.py


Skärmdump från QDRoute

Igår gjorde jag orienteringsdebut för säsongen. Ja, det var lite sent, men det berodde på ett långvarigt löparknä i kombination med ett ryggskott för drygt en månad sedan. Hur som helst, på vägen till tävlingen (Natti Natti) insåg jag att jag inte har någon GPS-klocka längre (lämnades på en buss i vintras). Vad göra? Jo, ta en liten detour mellan T-banan och start till Decathlon som hade dunderpris på Garmin Forerunner 620.

Väl hemma efter tävlingen och after run i Hornhuset ville jag in med mitt GPS-spår på kartan. Åh nej, måste jag starta freakin Windows igen? Innan jag kastade in handduken gjordes en snabb googling ”Quickroute for Mac” och hittade en gammal tråd på attackpoint.org där man diskuterade saken. Efter några bommar hittade jag tillslut python-programmet QDRoute som mannen bakom Routegadget, Jarkko Ryyppö, har gjort. Det är ett väldigt basic program som funkar i flera operativsystem.

Så hur gör man då?
Jo, för att kunna köra programmet behöver du installera två paket: Qt och PySide. Båda dessa paket hittar du här. Ladda ner senaste versionen av Qt och PySide och installera dessa.

Därefter laddar du ner QDRoute. Packa upp zipfilen och i arkivet hittar du en fil som heter QDRoute.py. Bra. För att köra programmet behöver du starta Terminalen. Terminalen hittar du under Program > Verktygsprogram.


Terminalen ser ut ungefär så här

Skriv därefter in Python mellanslag och sen drar du och släpper filen QDRoute.py från skrivbordet där filen hamnat. Tryck Enter.

Då startar programmet. Först får du upp en dialogruta där du ska välja GPX-filen. Välj det spår du vill ha, klicka på OK. Sen får du välja vilken kartbild. Sen är det bara att köra!

Tips: för att skapa en flyttbar punkt i kartan högerklickar du eller ctrl-klickar du på spåret. Då kan du passa in spåret.

Inlagd: 2014-10-02
Skrivet av: Oskar
Kommentarer via RSS
2 kommentarer
 • Hej
  Jag har hälsporre å har haft problem över två år. Surfade runt å kom till din blogg. Kände igen mkt. Har oxå varit till alla möjliga människor stretchat vilat masserat stöt vågs behandlat…….
  Undrar-har du blivit frisk tillslut å hur gjorde du? :)
  //Christina

  Av: Christina
  Inlagd: 2014-10-07 kl. 18:07
 • acwpzSETtMvymB

  Av: OIHwFPzWYVym
  Inlagd: 2020-10-01 kl. 20:04
Lämna en kommentar